Fotboll

Svensk förlust i EM-kvalet

1:16 min

Sverige blev fullständigt överkört hemma mot Österrike i EM-kvalet och tappade sin direktplats till EM. Nu väntar med stor sannolikhet playoff-spel för att ta sig till Frankrike nästa sommar.

1-4. Det blev en förnedrande förlust för det svenska landslaget i EM-kvalmatchen på Friends mot Österrike.

Jag otroligt besviken att vi förlorade den här matchen som var så viktig för oss. Det känns väldigt jobbigt just nu. Jag tycker vi började matchen ganska bra men sen blev vi straffade på två inkast som ledde till båda målen, det är för slarvigt helt enkelt, säger landslagsmålvakten Andreas Isaksson.

Vad säger du om din egen insats?

– Den var väl ok tycker jag. Men som helhet kan man aldrig vara nöjd när man släpper in fyra mål och förlorar på hemmaplan. Det känns bara tungt nu

Förlusten gör att Ryssland, som krossade Liechtenstein med 7-0, går förbi Sverige i gruppen. Det innebär att Sverige nu med två matcher kvar att spela, med stor sannolikhet kommer trea i gruppen, och därmed får kvala till EM via ett dubbelmöte mot en annan grupptrea i playoff.

I direktsändningen från Friends arena berättade expert Richard Henriksson att Sverige endast en gång tidigare på hemmaplan förlorat med tre mål i en tävlingsmatch. Året var 1958 och matchen var VM-finalen mot Brasilien där det blev förlust med 2-5. I och med förlusten igår är Sverige nu alltså trea i gruppen och på playoffplats, en poäng före Montenegro.

Vad är det som inte funkar i det svenska spelet?

– Jag vet inte. Vi brister i koncentrationen i de avgörande lägena. Att vi släpper till både straffen och två-noll målet det är för enkelt tycker jag, det är kasst. Vi är inte riktig med och det är synd tycker jag, säger Andreas Isaksson.

Nästa match är mot Liechtenstein borta den 9 oktober och tre dagar senare hemma mot Moldavien.