Malmö

Fler gripna för människosmuggling

Polisen fortsätter att gripa människor vid Örsundsbron som misstänks för människosmuggling. Tullen stoppade under natten tre fordon på grund av misstänkt människosmuggling.

Men enligt Lars Förstell, pressekreterare vid Malmöpolisen, handlar det nu om två fordon där två förare gripits.

– Den ena körde tre personer, den andra hade två personer med sig. I ett av fallen har vi uppgifter om att passagerarna fått betala för resan men i det andra fallet har det inte handlat om pengar, säger han till TT.

Polisen på Östra Jylland har anhållit en man misstänkt för att försökt smuggla fem asylsökande från färjeläget i Grenå över till Sverige, rapporterar Ritzau.

Den senaste veckan har minst ett 15-tal gripits misstänkta för att ha försökt smuggla människor över bron. Enligt polisen har ofta de gripna mycket pengar på sig, vilket tolkas som att de har fått betalt för uppdragen.

Och natten har varit relativ lugn på Migrationsverket i Malmö, säger Rexhep Hajirizi, beredskapsansvarig vid Migrationsverket i Malmö, till TT.

– Under natten har det kommit 42 sökande, det är en rejäl minskning. Men vi vet ju inte om det håller i sig, det beror helt på utvecklingen i Danmark och Tyskland. Kanske hittar de vägar att ta sig direkt från Tyskland till Sverige, säger han.