Malmö

Volontärerna är deras räddning

3:49 min

Tomas Thorén, frilansjournalist från Malmö, har bott i Istanbul i 7 år. Han ger sin syn på händelserna i Turkiet den senaste tiden. Våldsamheterna mellan den kurdiska gerillan PKK och turkiska militären, den politiska spänningen efter det senaste valet och inte minst flyktingsituaionen.

De senaste veckorna har Tomas varit på den grekiska ön Lesbos dit flyktigar har kommit i stort antal från det Turkiska fastlandet i små gummibåtar för att därifrån,som de hoppas, kunna ta sig vidare upp genom Europa.

– Jag kom ett par dagar i augusti som var de dagar som det kom allra flest flyktingar till den här ön och det var ganska kaotiskt skulle jag säga.

Under mer än en dag kom det mer än 2000 flyktingar till stränderna.

– Då finns inga grekiska myndigheter där, inga hjälporganisationer. De möts av ett litet antal volontärer som inte har någon koppling till de stora hjälporganisationerna, ingen utbildning för det här. Det är människor som själva ställer upp för att de människorna som kommer skall få ett drägligt mottagande.

Det officiella flyktinglägret på Lespos ligger 70  km bort från stränderna.

– Volontärerna hjälper de här otroligt många människorna som kommer med att ordna transport för dem. Innan volontärerna gjorde det så fick flyktingarna gå 70 km i solen. Flera av dem barn, äldre och en del gravida kvinnor. Det var en kaotisk och ganska svår humanitär situation, skulle jag säga.

– Hade det inte varit för de här idealistiska människorna som ställde upp och gjorde det, så hade vissa människor som jag såg varit i ettt jätteutsagt läge, säger Tomas.