Malmö

Malmö ska bli bäst i världen - på att samla nationer

7:43 min

Gör Malmö till världens mest internationella stad. Ja, det vill Finnur Sverrisson och Lars Lyberg, initiativtagare till projektet Little Big Malmö. Målet är att samtliga av FN:s medlemsstater ska finnas representerade i Malmö.

FN har 193 medlemsstater och just nu fattas bara representanter från 24 stater i Malmö.

– Det finns ingen stad i världen som har gjort det här förut. Så vi vill egentligen sätta en prägel på Malmö som är väldigt unik och väldigt malmöitisk, det vill säga att folk från olika bakgrunder samlas i en och samma stad och skapar något väldigt härligt tillsammans, säger Finnur Sverrisson.

Han fick idén för fem år sedan och började prata med Lars Lyberg om det för cirka ett år sedan. Nu pågår jakten på de 24 resterande staterna för fullt.

– Det går väldigt bra. Vi tänkte bjuda hit och välkomna de första människorna den första januari 2016 men eftersom det här spred sig lite mer än vad vi trott så har vi personer från tio nationer som vi pratar med just nu. Det rör sig om ungefär 85 individer, säger Finnur Sverrisson.

Nationerna som saknas är bland annat Kiribati och Marshall islands i Stilla Havet, platser som har ganska få besökare om året men exakt vilka de övriga nationerna är kommer att hållas hemligt ett tag till. Personerna som det samtalas med har Finnur och Lars fått kontakt med via internet och nationernas egna medier men också via Malmöbor.

– Det är faktiskt alla möjliga typer av människor som redan har sökt, det är alla åldrar och med väldigt varierande bakgrund. Det är skogshuggare, poliser, förskollärare, fotografer, forskare i marinbiologi och någon bartender, säger Lars Lyberg.

De som kommer hit kommer att få ett paket med allt som behövs inför en flytt till ett nytt land. Projektet tillhandahåller boende, jobb eller utbildning samt resan hit och en öppen biljett tillbaka om de nyinflyttade inte skulle trivas i Malmö. Man räknar med att projektet kommer att kosta sammanlagt runt 10 miljoner kronor, pengar som doneras från företag och privatpersoner.

– Vi söker inga skattemedel, inga kommunala pengar över huvud taget. Det här är frivilliga donationer från personer, både malmöiter och utifrån. Jag har precis intervjuats av tysk radio och tyskarna vill ju bidra på något sätt även om deras nation redan är representerad. Det är ju personer med pengar som anser att det ska finnas en global by någonstans i världen. Och de tycker att det är väldigt speciellt och vackert att Malmö med en befolkning på 320 000 personer kan bli det, säger Finnur Sverrisson.

Men alla är inte odelat positiva. I och med den stora flyktingkrisen i Syrien så är det en del som redan höjt sina röster mot projektet.

– Antingen så tycker man om idén eller inte och det får man ju respektera. Det kan ju verka lite tondövt att hålla på med det här samtidigt som det pågår en Syrienkatastrof men det här är ju ett långsiktigt projekt, vi startade ju det här för ett år sen. Vi försöker göra detta för inkludera alla i Malmö i ett möte, med de bakgrunder som finns här i staden så görs det ju naturligt ändå. New York har på samma sätt också blivit en smältdegel så vi försöker bara accentuera den biten och antingen tycker man det är bra eller så tycker man att det är dåligt, säger Finnur Sverrisson.