Kultur

Fotograf skildrar katastrof utan våld

2:55 min

Fotografen Kent Klich skildrar döden i Gaza utan att visa en enda död människa. Det gör han i utställningen Black Friday på Malmö konsthall.

Utställningen handlar om attacken mot staden Rafah den 1 augusti 2014 när 130 människor dog, och  är hans bidrag till Malmö fotobiennal vars tema i år är Contemporary Activism.

Diaprojektorn spottar fram bilder som visas på väggen i utställningsrummet. Det är porträttbilder. 80 stycken, tagna i olika miljöer på män, kvinnor, barn och gamla. Bilderna har Kent Klich fått från de anhöriga. I resten av rummet hänger hans egna fotografier som visar platserna där människorna dog av bomberna 1 augusti 2014. Det är bara närbilder på gator.

De exakta platserna lokaliserade han med hjälp av Amnesty. Bilderna är helt folktomma, ibland är asfalten eller stenbeläggningen skadad. Men oftast inte. Och det har varit viktigt för honom att inte visa döda kroppar i sina bilder.

– Det är resultat av kritik jag fick 2001 och 2002, för att bilden vi har av palestinierna är oftast terrorister, döda kroppar eller kvinnor som gråter.

–  Jag har försökt berätta på ett annat sätt, och hoppas jag når fram, att man stannar kvar och tittar på bilderna. Inte vänder bort blicken därför att bilderna är för förfärliga.

Ibland får fotografers bilder enorm effekt. Mest aktuell just nu är bilden på den 3-åriga pojke som drunknat  i flyktingkrisen vid Medelhavet. Bilden blir också en form av symbol för vad fotografi eller konst kan göra, Det är viktiga bilder, menar Kent Klich.

Men han hoppas också att hans metod ger effekt på ett annat sätt, som när han i ett tidigare projekt skildrade palestiniers privata hem i det isolerade Gazaområdet.

– Folk var oerhört berörda, för att man kände igen sig. Det var ett vardagsrum, ett sovrum och man tänkte - det kunde ha varit mitt hem. Och därför förhåller man sig till det på ett annat sätt.