Helsingborg

"Korvgubben Ida" vidare i Idol

7:27 min

Hon har alltid sjungit och beskriver sig själv som en glad liten tjej som blir en diva på scen. Igår gick Ida da Silva från Helsingborg vidare till den direktsända kvalveckan i TV4:s Idol.

Men själv var hon lite besviken över sin prestation under slutaudition.

– Man tror ju att det ska gå jättebra och att det är jätteenkelt att vara med på slutaudition men när man väl är där så ökar stressen och pressen blir jättehård så det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det gick helt ok på vissa moment och juryn sa att de hade väldigt höga förväntningar på mig från min första audition för att det gick så bra där. Så de blev väl lite besvikna men de sa att de hade tittat tillbaka på min audition och att de såg att jag hade potential. De sa att de sett en stjärna i mig redan från början.

Hur var det att titta på programmet där man fick se deltagarna få sina besked?

– Det var nästan mer hemskt att se folk åka ut på tv, folk som har kommit mig nära under de dagarna vi var där. Men sen fick jag ju återuppleva hela lyckan igen. Det kändes som att man var där igen och jag var nästan på väg att börja gråta igen. Jag grät jättemycket den dagen.

På slutaudition fick ni en låt som ni skulle öva in under natten. Hur jobbar man då?

– Det går inte att förbereda sig inför de här momenten annat än mentalt. Man får helt enkelt bara ta det som det kommer och hoppas på att det går som man vill. Det ser enkelt ut på tv men det är väldigt svårt när man väl står där.

Hur känns det att stå där och titta på juryn, Anders och Lalia Bagge och Alexander Bard kan ju vara rätt hårda i sin kritik ibland?

– Jag tror inte man hinner förstå det. När man väl är uppe på scen så går allting så fort så man hinner inte ta till sig det de säger eller vad som händer på scenen. Det är bara att gå ut och andas.

Har du lärt dig mycket?

– Jag har fått jättemycket erfarenhet bara på den här korta tiden. Det är en snabb resa, allting går så fort. Nu ska jag vara med i direktsändning, det känns jätteoverkligt.

Hur förbereder du dig inför det?

– Jag vet inte. Det känns verkligen helt fantastiskt men också jättenervöst så klart. Men framförallt ska det bli kul.

Vem är Ida da Silva som person egentligen?

– Jag är en glad liten tjej som oftast är positiv men många kan nog se mig som en divig person. Men det behöver inte vara något dåligt egentligen. Det är mest på scen jag är divig men folk tror att jag är sådan annars också och det är jag inte. Det som har sänts på tv än så länge tycker jag har varit jättebra för där har de fått fram exakt vem jag är som person. Jag trodde de skulle framställa mig som en liten diva men det tycker jag inte att de har gjort.

Vad gör du när du inte sjunger?

– Just nu jobbar jag fortfarande väldigt mycket som korvgubbe. Det är ju det som har blivit min stämpel i idol, ”Korvgubben Ida”. Annars sjunger jag mycket på min fritid, träffar kompisar och tränar.

Har du någon favoritkorv?

Nej, haha, jag är ingen korvälskare direkt.

Favoritmusik då?

– Absolut. Jag har alltid lyssnat på Sia Furler, hon inspirerar jättemycket. Jag skriver inte så mycket egen musik, det har jag gjort innan, men skulle jag göra det så skulle jag inspireras mycket av hennes texter. Stilmässigt och som artist så inspireras jag mycket av Rihanna.

Hur tror du att det kommer att gå i den direktsända kvalveckan i Idol?

– Jag vågar inte tro för mycket. Jag hoppas ju att jag ska kunna ta mig vidare men jag ska bara försöka ha kul för nu har jag tagit mig så här långt och det är jag jättestolt över och jag är tacksam för allt stöd jag har fått.

På måndag börjar kvalveckan för de 20 deltagarna. Förutom Ida da Silva tävlar också en annan skåning – Lisa Ellinor Westberg från Malmö.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se