Malmö

Hungerstrejken utanför Migrationsverket fortsätter

2:27 min

I skuggan av strömmen av nyanlända syriska flyktingar fortsätter de palestinier som sedan flera veckor slagit läger utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö att hungerstrejka.

Många av dem har levt här i flera år och de protesterar mot att de inte får uppehållstillstånd i Sverige och inte heller kan skickas någon annanstans.

Hungersstrejkande Rowaida Algazar kommer från Gaza och på grund av situationen som råder där flydde hon med sin familj till Jordanien, där de levde som papperslösa. Så de hade två alternativ - att åka tillbaka till Gaza eller att fortsätta fly vidare till Europa. Här i Sverige bor Rowaidas äldsta dotter sen tidigare, så valet var enkelt. Men hela familjen skulle inte kunna åka på en gång. Så Rowaida bestämde sig för att komma hit först.

– Här har jag väntat i fem år på ett slutgiltigt besked om att få stanna. Under senaste tiden har jag bott på en flyktingförläggning i Halmstad, säger Rowaida Algazar som är 43 år och har nio barn.

Men när hon kom till Sverige hade hon bara med sig sin yngsta son som då var 1 år gammal. Idag är han sex år och minns inte när han senast träffade sina andra syskon.

– Min son känner inte ens sin egen pappa och han frågar ofta varför familjen inte är samlad. Det är svårt att förklara för min son att jag knappt förstår själv att jag har missat så många år av mina andra barns liv.

Förutom den äldsta dottern som bor i Sverige sen tidigare, bor fem av hennes barn kvar i Jordanien där också hennes före detta man lever. Hennes äldste son är i Turkiet, den andre är i Ungern. När hon berättar om sin splittrade familj, brister det för Rowaida.

– En av de äldsta sönerna reste genom Europa i sex månader för att ta sig till mig i Halmstad. Efter sju månader i Sverige skickades han tillbaka till Ungern där han kom från. Jag bad om att få ha honom kvar hos mig. Jag fick svaret att lagen inte tillåter honom att stanna. Men vilken lag är det som tillåter att en mor skiljs från sina barn?