Trelleborg

Trelleborg höjer sin beredskap i hamnen

1:12 min

Just nu tar många flyktingar vägen från norra Tyskland med båt över till Sverige och hamnen i Trelleborg. Vid niotiden i kväll anländer en ny färja från Rostock med flyktingar ombord. Därför är beredskapen i Trelleborgs kommun höjd för att kunna hantera situationen.

Enligt både Rexhep Hajirizi, beredskapsansvarig vid Migrationsverket i Malmö, och Cecilia Leijon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg, är beredskapen god.

Olika myndigheter och organisationer står i ständig kontakt för att informera varandra om båttrafiken och hur många flyktingar som färdas från Tyskland till Sverige och närmaste bestämt Trelleborg.

Kommunens uppgift i mottagandet är främst att bistå Migrationsverket med hjälp, framför allt om det finns flyktingar som inte vill registreras och söka asyl i Sverige.

- När det kommer många människor som inte alltid vill vad Migrationsverket vill, då kan det uppstå situationer som vi behöver hantera, säger Cecilia Leijon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

Vad gör ni om någon inte vill registrera sig här i Sverige?

- Då vistas man sannolikt i Trelleborgs kommun och då är vårt uppdrag att stötta och hjälpa för att man ska ta sig in till Migrationsverkets anläggning i Malmö och registrera sig, säger hon.

På Facebookgruppen "Refugees Welcome Sverige" har det publicerats inlägg om att aktivister i Tyskland funnits på plats för att hjälpa personer ombord på både bussar och färjor.

Ett behjärtansvärt engagemang, enligt Cecilia Leijon. Men helst vill man från kommunens sida inte att frivilliga befinner sig på hamnområdet när färjorna anländer.

- Jag har fått berättat för mig att det fanns aktivister på plats i morse som hade för avsikt att hjälpa dem som kom av båten att inte åka till Migrationsverket, utan vidare till Norge. I den situationen uppstod ett mindre tumult där ett antal flyktingar försökte ta sig in i centrum istället. Då fick man begära hjälp av polisen för att få ombord alla på Migrationsverkets bussar, säger Cecilia Leijon.