Skåne

Skånsk julkalender i år

3:38 min

11-åriga Tea räknar med ännu en tråkig vinter i sitt händelselösa liv i det lilla skånska samhället Bykestad. Hon söker äventyr och när hon träffat den hemlösa kvinnan Månsaråttan i skolans källare uppfylls hennes önskan med råge. Det är handlingen i årets julkalender i P4.

Åsa Asptjärn bor i Malmö och har tillsammans med Gertrud Larsson har skrivit manus till julkalendern. Humorduon har tidigare skrivit för Sveriges Radio men det här är större, menar Åsa Asptjärn.

– Ja, julkalendern är större än allt annat som vi har gjort tillsammans, det är ju också mycket längre. Det är 24 avsnitt, det går ju liksom inte att ändra på det, säger hon. 

Det är alltså den lilla orten Bykestad som lyssnarna får följa med till, ett samhälle någonstans på den skånska landsbygden.

– Det är en liten fantasipärla men den har kanske lite drag av vissa andra skånska småstäder. Vi tänker lite nordöstra Skåne några mil utanför Kivik för det är också en ort som återkommer lite grann. Orten är lite mindre än Kristianstad men det finns drag av Kristianstad. Sveriges lägsta punkt finns till exempel också i Bykestad.

Vad finns det mer som är skånskt?
– Till exempel Månsaråttan som har ett förflutet som dödsryttare på Kiviks marknad på 70-talet. Nu är hon hemlös och har kommit tillbaka till Bykestad och där får hon träffa både trevliga och lite farliga människor.

– Det har varit viktigt för oss att Skåne var spelplatsen när vi skrev det här och jag tror man kan känna igen det i vissa uttryck i replikerna, vi har till exempel lekt lite med skånska svordomar. Sen tror jag att vi kommer att höra både skånska och icke skånska röster i själva kalendern.

Tanken med berättelsen är enligt Åsa Asptjärn att nya bekantskaper kan berika livet.

– Flickan Tea och kvinnan Månsaråttan skulle kanske inte ha träffats egentligen men slumpen gör att de träffas och detta gör deras liv bättre, säger hon.