"Sverige är ett bra land"

2:10 min

Under hela dagen har hundratals flyktingar kommit från Danmark till Sverige, och även från Tyskland med färja till Trelleborg.

På eftermiddagen satt flyktingar som väntade på att få komma vidare runtomkring på Malmö Central. I ett hörn i Glashallen satt några unga pojkar från Afghanistan.

– Ja, jag är glad. Sverige är ett bra land, säger Jamaluddin.

Jamaluddin berättar att han är 16 år gammal och kommer från Kabul. Hans far som är bonde lånade de 2 500 amerikanska dollar som smugglarna har tagit betalt för att sonen skulle kunna komma hit.

Vägen gick genom Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Makedonien, Ungern, Österrike, Tyskland, Danmark och sedan till Sverige. Resan har tagit 30 dagar, 20 dagar har han gått till fots och i tio dagar har han rest med buss, taxi eller tåg.

– Vad heter den här staden, frågar Jamaluddin.

– Malmö, svarar jag.

Kvar i Kabul finns föräldrarna och flera syskon. När vi pratas vid väntar Jamaluddin på tåget till Stockholm där han har en vän som kom till Sverige för en månad sedan. Den danska polisen har beslutat att låta de flyktingar som inte vill söka asyl i Danmark resa vidare, utan att registrera sig.

Under hela dagen har folk kommit med buss, bil och tåg från Rødby på Lolland och från Padborg på Jylland.  På Centralstationen i Köpenhamn hjälpte frivilliga dem vidare med biljetter. Många kom också med kläder, vatten, frukt och bröd.

En frivillig läkare fanns också på plats. När flyktingarna kom fram till Malmö fanns frivilliga på plats där också.   I morse kom ett 50-tal flyktingar med färja till Trelleborg från Tyskland. Vid 21-tiden i kväll väntas ytterligare en färja anlöpa Trelleborg med flyktingar ombord.

Polisen i Malmö har just nu 16 olika ärenden, där sammanlagt 21 personer är misstänkta för människosmuggling. Samtliga har gripits på Lernacken vid Öresundsbron.

Migrationsverket har haft personal på plats under hela dagen på Malmö C. De uppskattar att omkring 300 personer har passerat stationen hittills i dag. Migrationsverket har haft bussar redo för att skjutsa folk vidare till ankomstboenden i Malmö.

– De flesta var från Syrien, sedan många minderåriga från Afghanistan. Men majoriteten är syrier, säger Iman Elmughrabi, handläggare på Migrationsverket som varit på plats under dagen.

Enligt Iman Elmughrabi har de flesta velat åka vidare till Norge, Finland eller Stockholm eftersom de hört att Migrationsverket i Malmö har långa handläggningstider.

– Många har ju släkt, vänner, bekanta i Sverige som ger dem den informationen.