Helsingborg

Laddar för maraton längs sundet

4:53 min

Det förbereds för stor löpartävling i Helsingborg. På lördag arrangeras stans andra maraton.

Hela stan kommer inte att stängas av, men det kommer märkas att något är på gång i Helsingborg på lördag. Bansträckningen för rundan på drygt 4,2 mil är den samma som under debuten i fjol. Från Dunkers kulturhus, söderut mot Råå, upp mot Ättekulla och längs Ramlösa till Olympia. Sedan vidare till Pålsjö och tuff backe vid Laröd och Hittarp där det vänder hemåt till Gröningen i centrum.

– Vi har laddat med mycket träning och mycket pepp, säger Zeinab Fakhro, ung löpare från Helsingborg som sprang loppet även förra året.

Då var det Karin Axelsson som var snabbaste kvinnan i mål, men hon kan inte ställa upp på lördag på grund av en skada. Men det finns en tro att hemmahoppet Anna Bjurman från friidrottsklubben IS Göta kan komma i mål bland de bästa.

Zeinab springer mest för att det är ett skoj och "galet" projekt att genomföra tillsammans med väninnan. Hon har inte fastnat för barfotaspring som tävlingsledaren Andreas Gartmyr ägnar sig åt så länge det inte är minusgrader. Han ställer inte upp i lördagens maraton och det är nog tur för banan har partier som inte passar för bara fötter.  

– Det är riktigt tufft, fotsulorna klarar inte det, säger banchefen Johan Lundgren.

I år springer cirka 1 000 löpare hela maratonrundan, det är runt 700 färre än i fjol, men arrangören är ändå nöjd.

– Vi är glada att stafetten lyckats växa i år fast det är andra året, fortsätter Andreas Gartmyr.

Det var han och svågern Simon Wikstrand som tog initiativet att starta en mara i Helsingborg förra året. De har fått in runt 1 600 anmälningar från människor som vill springa stafetten på lördag.