Skåne

Svampsäsongen hotad i Skåne

1:40 min

Den regniga sommaren har inte varit fullt så regnig som vi trott. Faktum är att det har regnat så lite att höstens svampsäsong kan vara hotad.

Vår reporter Evelina Olsson har träffat svampexperten Sigvard Svensson och gått på svampjakt i Skrylleskogen utanför Lund. Men fångsten blev skral och de hittade bara en endaste svamp.

Någon gång i slutet av augusti och i början av september börjar skåningarna bege sig ut i skogs på svampjakt. Men i år har många kommit hem med tomma korgar. Trots att kalendern visar att det är dags har svamparna ännu inte visat sig. Sigvard Svensson är mykolog och museiassistent vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

– Klimatförändringarna har gjort att det är svårt att prata om normala säsonger, allt är förskjutet. Hela växtsäsongen har blivit längre och lövfällingen sker senare, säger han.

De två senaste åren har skånska svampplockare kunnat glädjas åt riktiga mänger Karl Johan svamp. I år är det stor risk att det blir brist på just Karl Johan och enligt Sigvard Svensson är fler svampsorter hotade.

– Det är de arter som skulle ha kommit under sommaren som blir fåtaliga åtminstone, de kommer inte i sådana mängder som vi skulle förväntat oss en normal säsongen. Även den vanliga gula kantarellen kan det bli dåligt med.

Det är bristen på regn som har gjort att svampen inte dykt upp. Men ännu är det inte helt kört, menar Sigvard Svensson. Om det kommer regn inom de närmaste veckorna och om det inte blir för blåsigt eller kallt finns det en chans till åtminstone en liten svampskörd.

– Det tar tid innan regnet når ner i skogsmark, det fastnar väldigt mycket i krontaket. Men det ser ut att det skulle komma mer regn i nästa vecka så det ser väl rätt lovande nu ändå, säger Sigvard Svensson.

Men svamp eller inte, Sigvard Svensson rekommenderar människor att ge sig ut i skogen om som än bara för själva upplevelsen.

– Vi vet i dag att vi mår bra av att ha det gröna omkring oss, det är oerhört viktigt var vi än bor. Våra parker i städerna är viktigare än vad vi trott och det är inte så konstigt när vi ser till vår geologiska utveckling. Jag skulle tro att det är något som vi bär med oss i vårt DNA, säger han.