Malmö

Många ger av sin tid

2:48 min

Det har byggts upp en mer eller mindre permanent hjälpstation på Malmö Central för de nyanlända flyktingar som kommer mest från Syrien men också från andra länder.

Under cykelparkeringen på centralstationen har det skapats något som skulle kunna kallas ett litet lager. Donationer som skor, kläder, leksaker har lämnats där. Det har blivit så mycket att de frivilliga tvingats säga stopp.

Däremot kan folk ge av sin tid. Det behövs hjälp med att sortera och dela ut saker. De flesta som är här och jobbar känner inte varandra sedan tidigare, och hjälpen efterfrågas via Facebook och andra sociala medier. Vissa har varit här i flera dagar, och andra kom hit för första gången för bara några timmar sedan, som Alexandra Henriksson.

– Det behövs ju folk, men tydligen vill så många hjälpa till att inte alla får plats. Och det känns fint att så många vill hjälpa till, säger Alexandra Henriksson.

När Alexandra sticker iväg för att hämta barn på dagis, kommer Lejla Gros, som varit på konferens i Malmö och som har en timme att slå ihjäl innan tåget till Norrköping går.

– Jag frågade Röda korset var det behövdes hjälp. Nu sorterar jag skor i olika påsar, säger Lejla Gros.