Samlas för en human flyktingpolitik

1:42 min

På Stortorget i Malmö har människor nu samlats för att manifestera för flyktingmottagande under parollen Refugees Welcome. Gensvaret inför manifestationen har varit stort – över 14 000 har anmält sitt intresse på Facebook.

– I Malmö är det ju flyktingkrisen som pågår i Europa väldigt synlig. Bara ett stenkast härifrån ligger centralstationen, och går man ner där kan man möta flyktingar som sitter och väntar på hjälp att komma vidare, rapporterar Ekots Anna Bubenko på plats på Stortorget i Malmö

Det är en mulen himmel som vilar över Malmö, men regnet har upphört. Inför manifestationen hade 14 000 anmält sitt intresse på Facebook. Så många är det inte på plats i Malmö just nu, utan snarare 3 000, rapporterar vår reporter.

– Det kommer vara många talare här i eftermiddag, bland annat Rossanna Dinamarca från Vänsterpartiet och Anita Asaante från FC Rosengård, och många fler, säger Anna Bubenko.

Bakom initiativet står Grön Ungdom men det är lång rad politiska partier och organisationer som står bakom arrangemanget, däribland Röda Korset och Frälsningsarmén.

– Det är alltifrån hjälporganisationer till gym, lokala fotbollsklubbar och musiker som ställer upp, sa Malte Roos på Grön Ungdom till P4 Malmöhus tidigare i dag.

Manifestationen i Malmö är långt ifrån ensam i sitt slag. Tidigare har liknande manifestationer hållits runtom i såväl Europa som Sverige. I Stockholm och Göteborg lockade manifestationerna tusentals deltagare, däribland statsminister Stefan Löfven som talade på Medborgarplatsen i Stockholm.