Malmö

Bred manifestation lockade tusentals

1:47 min

Omkring 4 000 personer samlades på Stortorget i Malmö under söndagseftermiddagen i en manifestation för humant flyktingmottagande.

Initiativet till manifestationen togs av Grön Ungdom men 50 olika organisationer, samfund och politiska partier har varit med och arrangerat.

Bland mötesdeltagarna vajade röda fanor med texten "Refugees Welcome" på men även Frälsningsarméns standar och hemmagjorda skyltar.

– Jag tycker det gör jättestor skillnad för att vi äntligen får se det bästa med vårt land. Det är kärlek istället för hat. Jag blir så rörd och många med mig just av den anledningen att vi äntligen får höra kärleken prata istället för allt det här hatet som vi har matats med, sa Myriam Gomez-Lattes som stod och höll en rosa banderoll med texten "Refugees Welcome".

Linnea Roslund Gustavsson var en av deltagarna. Den senaste tidens händelser har fått henne att fundera på att börja engagera sig politiskt.

– Nu de sista månaderna när man har läst om detta och allting kan man väl känna att det bör vara dags att göra det nu. Man kan tänka att detta är första insatsen, säger hon.

Tror du att sådana här manifestationer som har varit på flera ställen gör någon skillnad?

– Man kan se det som en början, tycker jag, att politikerna måste börja lyssna. Ett land är ju människorna i det och politikerna måste lyssna till slut. Speciellt när det är så många som säger emot, säger Linnea Roslund Gustavsson.

En lång rad personer talade från den scen som byggts upp framför kungastatyn på Stortorget.

Bland dem fotbollsspelaren Anita Asante från FC Rosengård, Rossana Dinamarca (V), Johanna Jönsson (C) , Jytte Guteland (S), Naeimeh Doostdar Sanaye, fristadsförfattare i Malmö och Malmös kyrkoherde Anders Ekhem.

– Jag tycker att det är en fråga om anständighet och en fråga om humanistisk plikt att ställa upp för dem som kommer nu, sa författaren Fredrik Ekelund som också kommit till Stortorget.

Vid 17-tiden väntas ytterligare en demonstration äga rum på Stortorget, även den under parollen "Refugees Welcome". Den arrangeras av bland annat asylgrupper som inte vill delta i den första manifestationen eftersom politiska partier finns med bland arrangörerna.

Deltagarna i den senare manifestationen väntas också tåga till Migrationsverkets lokaler på Jägersro i Malmö för att visa sitt stöd för den grupp palestinier som hungerstrejkar där.