Fotboll, allsvenskan

HIF föll efter målvaktstavla

3:02 min

Helsingborg förlorade mot IFK Göteborg på hemmaplan efter att Pär Hansson tappade in Sören Rieks långskott.

Helsingborg började starkt mot serieledarna.

I tidigare möten med Göteborg i allsvenskan och cupen har Helsingborg släppt in mål tidigt i matcherna. Nu gjorde Henrik Larssons spelare tvärtom. Hotade Blåvitt direkt och hade ett skott efter fyra minuter som danske Jakob Ankersen räddade på mållinjen. Under speluppehållet i serien har Helsingborg slipat på anfallvägarna för att ta poäng efter två raka förluster.

Och hemmalaget spelade robust i försvaret och kontrade i snabba anfall. Jordan Larsson fick inte riktig träff i ett jätteläge. Ledningsmålet kom i stället när Robin Simovic petade in 1-0 assisterad av Anton Wede och tidigare nämnde Larsson.

Helsingborg gjorde också ett andra mål men det dömdes bort för offside.

Så såg det ut i en timme på Olympia, men då kom kallduschen för hemmalaget. Försvaret blev bortlurat och 9 555 fick se Jakob Ankersen kvittera till 1-1. Samme Ankersen som före halvtidsvilan räddat Göteborg på mållinjen.

– Vi är inte riktigt på tårna i den situationen. Men från att bollen når deras yttermittfältare gör de det faktiskt väldigt bra. Klart vi kunde vart på tårna lite tidigare och gjort det lite bättre, men det är också en del av utvecklingen för detta lag, sa Helsingborgs tränare Henrik Larsson.

I den 70:e minuten satte Sören Rieks 2-1. På ett långskott som Helsingborgsmålvakten Pär Hansson tappade i mål. Ett tungt misstag och en jobbig uppförsbacken för hemmalaget.

– Första målet kom efter ganska bra spel. Men vi, och jag, hade tur vid det andra. Men ibland lönar det sig att skjuta. Vi har pratat om att skjuta mer från distans, och idag hade vi tur att den gick in, sa målskytten Rieks efteråt.

– Det är alltid tungt att förlora, men tyvärr så är det en del av fotbollen. Men vi får titta på detta, för jag tycker att vi borde haft med en poäng. Vi spelade taktiskt bra och störde IFK Göteborg, sa Henrik Larsson.


MATCHFAKTA

Helsingborg-IFK Göteborg 1-2 (1-0)

1-0 Robin Simovic (28), 1-1 Jakob Ankersen (62), 1-2 Søren Rieks (70).

Varningar, Helsingborg: Jordan Larsson, Robin Simovic, Darijan Bojanic. IFK Göteborg: Sebastian Eriksson.

Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna.

Publik: 9 555.