Skåne/Sverige

Riskerar hälsan för svensk hästutrustning

2:37 min

Svenska företag använder fabriker i Indien där arbetare utsätts för hälsorisker i samband med produktion av hästutrustning.

P1-programmet Kaliber har på plats i Indien granskat fabriker som flera svenska företag köper produkter från utan att kontrollera arbetsmiljön - eller i värsta fall strunta i det.

Det är 45 grader varmt i när vi visas runt i de dåligt ventilerade fabrikerna. Här tillverkas merparten av den ridsportutrustning som säljs i svenska butiker.

Det handlar till exempel om träns, det som hästen har på huvudet vid ridning, sadlar och grimmor.

I lokalerna vi får besöka limmas och färgas delar till tränsen, men arbetarna har varken munskydd eller handskar på sig.

Mycket av hästutrustningen, sadlar, grimmor, träns, görs i läder. I garvningsprocessen kan över 100 olika kemikalier användas, vilket gör verksamheten farlig för arbetarna.

Dessutom bidrar dammet och partiklar från hudarna till ökad risk för astma och cancer i luftvägarna. Inte på något av de garverier vi får besöka ser vi arbetare med skyddsutrustning.

Vi möter bland andra Vikram, som jobbar i ett garveri. Han berättar att han får andningsproblem av sitt jobb.

De senaste åren har något hänt med utbudet av hästsportsprodukter. Tidigare fanns sortimentet i specialiserade ridsportbutiker.

Idag har fler kedjor gett sig in i leken, och det påverkat priserna.

– Vår målsättning har ju varit att göra ridsporten tillgänglig för alla utövare, säger Joachim Höök, delägare och VD på Hööks Hästsport.

– Vi har jobbat hårt för att se till att ridsporten inte är en exklusiv sport, utan att man ska kunna hålla på med det oavsett vilken typ av ryttare man är och vilken plånbok man har, säger han.

De svenska företag vars fabriker vi får se har uppförandekoder som ställer krav på leverantörerna och arbetsmiljön. Men de har inte koll på, eller struntar i att kontrollera, att kraven verkligen följs.

Vi besökte nio olika fabriker som producerar åt Hööks hästsport, Granngården, Gekås i Ullared, Globus eller Biltema - och andra europeiska märken som säljs hos kedjorna i Sverige. Granngården har sitt huvudkontor i Malmö och Biltema sitt i Helsingborg.

Per Sigvardsson är VD för Granngården.

Jag tänker visa lite bilder från den fabrik som tillverkar de hästsportsprodukter som säljs på Granngården i Sverige. Och jag skulle vilja att ni kommenterar dem utifrån arbetsmiljöaspekter?

– Jag har inga kommentarer. Utifrån vad jag ser på en bild så är det ingenting jag kan anmärka på.

Det står bland annat att man inte ska riskera sin hälsa, i er uppförandekod?

– Det stämmer.

Här står det att man ska ha munskydd, men inga av arbetarna har munskydd. Ser det ut som att de följer er uppförandekod?

– Som sagt, det här är ingenting som vi importerar själva utan vi köper av andra leverantörer. De har ansvaret för att kontrollera det här.

Menar du att du inte tycker att ni har något ansvar för de produkter ni säljer i er butik, hur de produceras, är det så jag ska tolka dig?

– Absolut, men vi i vår tur måste ju kontakta våra leverantörer. Och ifrågasätta om vi upplever att det finns missförhållanden, säger Per Sigvardsson.

Granngården tycker de är för små för att kunna granska leverantörerna.

När vi kontaktar Biltema för att berätta vad vi sett i deras fabriker, vill de inte träffa oss. Efter flera mejl, telefonsamtal och besök på huvudkontoret i Helsingborg, får vi besked att ingen ansvarig på Biltema vill vara med på en inspelad intervju.

Istället skickar de ett mejl där de skriver de tar problematiken på fullt allvar och kommer inleda en genomgång tillsammans med sin leverantör i Indien. Därefter ska de besluta om samarbete och produkter med detta ursprung ska upphöra.

Och efter intervjuerna får vi mejl från Hööks, Gekås och Granngården. De skriver att de nu ska ta reda på mer om förhållandena i fabrikerna.