Perstorp

Två timmars väntan på skolbuss

1:17 min

Grundskoleelever som bor i byarna runt Perstorp får vänta i upp till två timmar på skolbussen efter att skolan har slutat. Nu lovar kommunen att sätta in fler bussar för att lösa situationen.

Caroline Hansson är mamma till en dotter som går i sjuan i Perstorp och bor i Bälinge, drygt en mil från centralorten.

– Det påverkar min vardag, man får köra från jobbet för att skjutsa. Hon tycker det är jobbigt att hålla på och vänta, det är okej någon gång, men inte varje vecka.

Kommunen lovar nu att sätta in två extrabussar varje vecka så att eleverna kan komma hem tidigare. Bussarna ska trafikera väg 108 som går från Perstorp upp mot Örkelljunga och passerar flera mindre byar på vägen.

– Man får tänka över om man vill att folk ska kunna bosätta sig på landsbygden eller om man ska avfolka och att folk ska bo enbart i tätorterna, säger Caroline Hansson.

Skolchefen Åke Svensson menar att det till nästa läsår är viktigt att se över schemat så att det matchar bättre med busstiderna, men han skyller också problemen på regionen som lade ner sin kollektivtrafik på sträckan i december i fjol.

– Vi har haft grundskoleelever som har kunnat åka med den linjen. När den lade ner fick vi köpa till den tjänsten. När regionen sparar pengar så kostar det kommunen pengar.

– Vi har ett ansvar för att ta ner våra grundskoleelever, vi tycker inte att det är rimligt att man ska sitta kvar på sin skola och vänta i två timmar på en buss efter att man har slutat.