Vetenskap

Grottfisk avslöjar vad ögon kostar

1:35 min

Vad kostar synen? Det har forskare i bland annat Lund tagit reda på genom att studera en fisk som har förlorat sina ögon under evolutionens gång.

I en grotta i Mexiko finns en liten fisk som länge har varit intressant för forskarna. Under evolutionens lopp har den nämligen gjort sig av med sina ögon. Nu kommer en studie som visar något man inte har lyckats mäta förut. Det är att synen verkligen är ett riktigt dyrt och energikrävande sinne.

– Vi var lite överraskade av hur stor andel av energibudgeten som gick till synsystemet, säger Eric Warrant, som är professor i funktionell zoologi vid Lunds universitet och har varit med och gjort studien.

Grottfisken i Mexiko lever helt i mörker och har alltså inga ögon och inte heller någon synbark i hjärnan. Men ute i ljuset, i ytvattnet i floderna utanför grottan, finns en variant av samma art som har ögonen och synen kvar.

Darwin sade att det måste bero på att djur i totalmörker inte behöver sina ögon. Men precis vad det är som driver utvecklingen åt det hållet, om det verkligen är hög energiåtgång hos synen eller något annat, har inte varit så lätt att studera.

Om man inte har något att jämföra med är det ju svårt att veta om ett synen verkligen är så dyr i drift. Därför har det hittills mest varit en hypotes som inte alla biologer varit överens om.

Men det var då Eric Warrant och hans kolleger kom på att de kunde studera den lilla grottfisken och dess seende artfrände. Genom att mäta syreförbrukningen hos de båda varianterna har de sett att synen tar hela 15 procent av kroppens totala energibudget.

Att göra sig av med synen har alltså varit en rejäl vinst och överlevnadsfördel för grottfisken därnere i det matfattiga mörkret.

– Om de hade behövt försörja synsystemet och spendera 15 procent av sin energibudget finns en stor risk att de inte skulle ha överlevt. De skulle nog inte ha hittat tillräckligt med mat då, säger Eric Warrant.

Referens: Damian Moran et al. The energetic cost of vision and the evolution of eyeless Mexican cavefish. Science Advances 11 september 2015. DOI: 10.1126/sciadv.1500363