Europa

Tre EU-regler som får flyende människor att riskera sina liv

Det finns i princip inga lagliga flyktvägar in i EU. Därför tar människor på flykt stora risker på vägen hit.

60 miljoner människor är på flykt i världen. Allra flest är på flykt i sina hemländer eller grannländerna. Endast en liten del tar sig till något EU-land och söker asyl. Vissa betalar stora summor för att riskera sina liv i små båtar över Medelhavet eller klättra över taggtråd.

Många dör på vägen.

EU-medborgare kan jobba, plugga och resa fritt mellan medlemsländerna. De inre gränserna blir allt mer öppna. Men som en konsekvens av det har de yttre gränserna stängts genom olika regler.

Visumkrav för alla inresande

För att få kontroll över vilka som kommer till EU-länder finns visumkrav. Myndigheter vill inte att människor som inte har för avsikt att turista ska komma hit. Därför är det i princip omöjligt att få visum om man kommer från länder som anses ha låg status eller om man är på flykt. 

Dublinförordningen som bestämmer asylland

EU införde Dublinförordningen för att få fler länder att upprätta asylsystem. Den innebär att man måste söka asyl i det första EU-landet man kommer till och inte kan välja land själv.

Men eftersom vissa länder har valt att ta emot fler flyktingar än andra, så kan chansen att få asyl och därmed få stanna vara större någon annanstans. Det gör att många reser vidare genom EU på osäkra sätt. Det kan till exempel förklara varför människor har hittats döda i en trång lastbil.

Läs mer: Han är en av alla som erbjuder flyktingar en väg in i Europa

Tranportörsansvaret som pressar resebolagen

2001 införde EU transportörsansvaret, som tvingar resebolagen att betala för att återtransportera de som inte har visum. Så även om många av de som flyr har råd att åka med ordinarie trafik, så tvingas människor att betala stora summor pengar för till exempel en livsfarlig resa över Medelhavet.

Läs mer: Svenska flygbolag vill slopa transportörsansvaret