Ystad

Hemligt boksällskap möts igen

3:43 min

I stadsbibliotekets källare i Ystad samlades idag Hemliga bokslukarsällskapet igen efter sommaruppehållet. Runt ett bord med tända ljus och med stämningsladdad musik träffas barn mellan 9-13 år en gång i månaden för att prata böcker.

Stämningen är viktig säger bibliotekarien Sara Söderberg - alias Stormästare Sara - som tar emot klädd i fotsid svart cape och mask.  

-  Absolut, vi jobbar med ljuset, här ska vara nersläckt och någon väldig högtidlig musik, det ska kännas högtidligt när vi går ner här i källaren, säger hon.  

Hemliga bokslukarsällskapet är just lite hemligt.  

- Det är viktigt att det är den åldersgruppen, det ska inte vara så att det står och hänger föräldrar här nere när vi håller på, säger Sara Söderberg. 

Sällskapet har också vissa riter, en invigningsrit för nytillkomna, och vissa böcker får också särskilt beskydd.  

- Vissa speciellt bra böcker får nämligen vårt beskydd och det har vi en rit för, säger Sara Söderberg.  

Hemliga bokslukarsällskap finns lite varstans i landet och även som nationell podd, och finns i Ystad sen i januari. Ludvig Persson, Tindra Ahlin-Nilsson och Bianca Foussianis är tre av dem som kommit idag.  

- Vi tipsar varandra om böcker och pratar om böcker, säger Tindra Ahlin-Persson.

- Man får lära känna andra och lära sig om böcker och sådant, säger Ludvig Persson.  

Bianca Foussianis vet vilken bok hon tycker är värd att skydda.

  - Mumiemysteriet, säger hon.   Alla tre betecknar sig som bokslukare.

Och bibliotekarie Sara Söderberg tycker det är viktigt att värna om sådana.  

- Många idag hoppar över den här intensiva läsåldern så därför vill vi på alla sätt hjälpa till för dem som ändå kommer in där hur underbart det är, att bara mata på bok efter bok och många som kommer hit är också förtjusta att dela med sig av sina läsupplevelser vilket ger en väldigt bra effekt när de träffar andra bokslukare, säger hon.