Malmö

Skåneprofiler nya hedersdoktorer

3:32 min

Tre kända skåningar har utsetts till hedersdoktorer vid Malmö högskola. Socialdemokraten Ilmar Reepalu, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Malmö, hedras för att han varit en drivande kraft bakom Malmö högskolas tillkomst.

- Ja tycker att det här är fantastiskt roligt. Att det just är Malmö högskola som jag får utmärkelsen från gör mig extra glad, säger Ilmar Reepalu.

- Det känns lite extra också att jag får utmärkelsen den 16 oktober, samma dag som min mamma skulle ha fyllt 101 år. Det känns lite extra att det var just den dagen och synd att hon inte fick uppleva det.

Utmärkelsen får Reepalu för sitt tidigare arbete, men han har också idéer om framtiden.

- Man måste se till att öka forskningsresurserna på Malmö högskola vad gäller lärarutbildningen, det tycker jag kanske är den vikigaste delen, säger han. 

Reepalu blir hedersdoktor vid Fakulteten för Kultur och samhälle, som bland annat forskar på hållbar stadsutveckling. Även författaren Susanna Alakoski och entreprenören Dan Olofsson blir hedersdoktorer vid Malmö högskola, och får alltså ta emot sina doktorshattar och kransar vid en cermoni den 16 oktober.