Lund

Joakim blir kock för att hjälpa

3:13 min

Joakim Nilsson från Lund vill göra mer än att klicka gilla på olika insatser för de många människor som är på flykt i Europa. Så nu åker han och hans kompisar ned till gränsen mellan Österrike och Ungern för att laga varm mat till behövande.

"Alla är kockar" heter initiativet som mött stor uppslutning på Facebook.

-- Alla i vår grupp är inte kockar. Snarare driftiga människor som tycker att det finns för många åsiktsskapare som sitter på rumpan och inte gör något, säger Joakim.

Då föddes tanken på att samla ihop mat och sedan åka ned till områden där många hungriga och trötta människor är på flykt. Sex-sju "kockar" ger sig iväg. Och så beskriver Joakim hur de vill göra:

– Att hitta folk som slagit läger för natten och sedan kunna bjuda dem på ett varmt mål mat innan de ger sig vidare på morgonen.

Två ton mat har de fått från en stor butik i Lund. 2 000 liter vatten och 300 kilo handsprit finns också med i bagaget. En stor festivalbrännare och tre-fyra stora kastruller behövs dessutom. Motorcykeln som Joakim Nilsson kom till studion på räcker inte långt när det gäller att transportera allt de ska ha med sig.

-- Vi insåg ju att vi inte kunde överlasta våra egna bilar. Så nu har vi en skåpbil och en personbil med släp. Och så har vi fått kontakt med en som vill köra transporter åt oss i skytteltrafik, berättar han.

Och var börjar ni?

– Vi åker ned till gränsen mellan Österrike och Ungern och slår upp vårt första läger där. Sen får vi se vart vi tar oss.