Danmark

Danskt nej till kvotfördelning

1:46 min

Den danska regeringen öppnar för att frivilligt ta emot 1 000 av dom flyktingar som EU vill fördela. Men man vill inte ingå i den kvotfördelning av flyktingar som EU nu diskuterar, meddelade statsminister Lars Løkke Rasmussen vid en presskonferens tidigare i dag.

– Det finns en bred enighet om att Danmark inte ska ingå i en obligatotisk kvotfördelning där Bryssel ska bestämma hur många flyktingar Danmark ska ta emot, sa Lars Løkke Rasmussen vid dagens presskonferens.

Diskussionerna kring kvotfördelningen har varit många under den senaste veckan. Danmark har nämligen ett så kallat rättsförbehåll i landets EU-avtal vilket betyder att man bestämmer över sin egen asylpolitik.

Men 1 000 av 160 000 flyktingar som ska fördelas kan Danmark alltså tänka sig att ta emot. Förutom det vill regeringen satsa 750 miljoner danska kronor föratt säkra EU:s yttre gränser och minska flyktingströmmen in i Europa och Danmark.

Detta är några av budskapen som statsministern tar med sig till Bryssel där han idag möter EU:s ledare för att prata om just flyktingfrågan.

Från oppositionsledaren och socialdemokraten Mette Fredriksen kom det i dag en efterlysning om en mer solidarisk dansk linje.

– Det bör finnas med en tydlig dansk uppmaning om att sätta EU:s medel i spel för att förbättra villkoren i flyktingläger, få till ett ordentligt mottagande och hitta eurpeiska svar vid den yttre gränsen, säger Mette Fredriksen.

På hemmaplan i Danmark ska det satsas på att integrera de flyktingar som söker sig hit. Det sa Lars Løkke Rasmussen i dag samtidigt som han poängterade att det kommer ytterligare förslag på åtstramningar inom kort, bland annat när det gäller frågan om medborgarskap.