Ängelholm

Känd krokodil på besök i Skåne

3:36 min

Efter många om och men kom det gamla schweiziska elloket Krokodilen äntligen till Ängelholm sent i går kväll. Loket har varit uppe på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle och vänt och i eftermiddag ska det ta en tur till Båstad över Hallandsåsen tur och retur.

Men innan dess fick det vila ut i ett lokstall vid Järnvägsmuseet i Ängelholm där Martin Öhlin från Sveriges Järnvägsmuseum också fanns på plats. Han berättade att loket främst är känt i modelljärnvägskretsar.

– Det tillverkades i modell av Märklin och det var många pojkars dröm att ha en krokodil till sin modelljärnväg, säger han.

Loket ägs av Sveriges Järnvägsmuseums motsvarighet i Schweiz och det byggdes ursprungligen för att dra tunga godståg över Alperna. Loket som är här är byggt 1925 och är här för att delta i firandet av att det är 100 år sen de första eldrivna loken rullade i Sverige.

I dag på förmiddagen hölls en visning för särskilt intresserade och Peter Sandell från Höganäs var en av besökarna.

– Jag och mina tre bröder hade en stor Märklinbana hemma och det här loket var ju det man ville ha. Men det hade man inte pengar till, säger han.

Tågintresset har följt med sen han var barn och särskilt är han intresserad av tekniken.

Varför loket kallas Krokodilen är oklart. Lars-Olov Karlsson som är pensionerad chef för Järnvägsmuseet i Ängelholm har försökt ta reda på det men är inte säker.

– Jag diskuterade det senast i går kväll med schweizare och ingen vet riktigt varifrån det kommer, säger han. Det dyker upp i slutet på 1920-talet eller början på 1930-talet. Vi har våra misstankar om att det var Märklin som döpte sitt leksakslok till Krokodilen. Men vi vet inte bestämt, säger Lars-Olov Karlsson.