Malmö

Hungerstrejken påverkar inte Migrationsverket

2:47 min

Palestiniernas hungerstrejk utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö är idag fredag inne på sin elfte dag. Men hungerstrejken förändrar inte Migrationsverkets agerande.

Det säger Peter Jakstrand, enhetschef för en asylprövningsenhet i Malmö.

– Nej, myndighetens beslut är inte förhandlingsbara.

Palestinierna protesterar mot att de inte får uppehållstillstånd i Sverige, trots att många av dem har varit i landet i flera år. Gruppen består av 94 palestinier från Gaza, mest män, några kvinnor och barn.

Ungefär 50 av dem hungerstrejkar nu. Enligt gruppens egna uppgifter har många av dem vid något tillfälle behövt söka vård. Sex personer har behövt åka in på sjukhus och fått behandling. Fakhri Hamad, gruppens talesperson, säger att de hungerstrejkar för att sätta press på Migrationsverket. Han tycker att processen tar för lång tid.

– Det hade varit enklare att acceptera ett direkt nej, men att få avslag på sin asylansökan efter att ha väntat i flera år, det är inte rättvist.

Men varje ärende måste få en rättssäker prövning och det tar tid, menar Peter Jakstrand, enhetschef på Migrationsverket.

– Självklart arbetar vi med alla ärenden så som vi ska jobba med handläggningen. De flesta ärenden ligger på förvaltningsprocessenheterna som jobbar med ansökningarna, i enlighet med de rutiner och standarderna man har på respektive enhet.

Talespersonen Fakhri Hamad, säger att palestinierna inte har något annat val än att fortsätta sin hungerstrejk, de har ingenstans att ta vägen och lägret kommer att stå kvar tills det blir en lösning.

Positionerna tycks vara låsta. Peter Jakstrand, enhetschef på Migrationsverket, säger att de inte kan göra mer än vad de redan har gjort.

Men har ni haft kontakt med någon från lägret?

- Ja det har skett vid två tillfällen, där de har lämnat över en lista över namn på de människor det gäller. Och vi har sagt klart och tydligt att hungerstrejken inte kommer att påverka oss. Vi har även personal som tittar till demonstrationen, varje dag för att se om det behövs sjukvård till exempel.

Så vad händer nu?

- Nu händer att arbetet fortgår som vanligt på Migrationsverket, vi jobbar med ärendena - vi har som många känner till ett väldigt hårt tryck, många ärenden och beslut som ska fattas.