Skåne

Många verk saknas i regionens konstsamling

1:42 min

Region Skåne förvaltar konst för 110 miljoner kronor, eller det är åtminstone vad man tror. För när en stickprovskontroll nyligen gjordes hittades bara 159 av 183 verk.

Region Skånes konstsamling innehåller allt från akvareller av Reuterswärd till målningar av Jörgen Nash, men även olika träsnitt och skulpturer.

Men nu har det alltså kommit fram att 24 konstverk saknas. En beklaglig situation, säger Mats Hallberg, biträdande kulturchef på Region Skåne.

– Det är förstås illa. En förklaring kan vara att det är en jättestor samling som är utspridd över hela Skåne, i många olika verksamheter, säger Mats Hallberg.

Nu väntar ett omfattande arbete för att ta reda på var konstverken befinner sig.

– Det är ett fotarbete av Guds nåde som pågår just nu. Vi har anställt folk som följer upp det som står i databasen. Man kollar helt enkelt om grejerna hänger där de ska, säger han.

Hur stor risk är det att verken blivit stulna?

– Det är en risk, men förvånande nog så tror jag att det är en väldigt liten grad. Det har hänt i exempelvis Lund att en man har stulit både kommunal och regional konst, så det är tyvärr sådant som händer, säger Mats Hallberg.