Helsingborg

Kärnfull maktbalans

4:27 min

1973 var året då Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap var på allas läppar, med Erland Josephson och Liv Ullman som paret som diskuterade sin relation i sex avsnitt. Det följdes av miljonpublik.

När den blir teater på Helsingborgs stadsteater görs rollerna av Erik Borgeke och Maria Kulle

Ingmar Bergmans kärnfulla och slagkraftiga dialog gör sig rätt bra med scenspråkets lite starkare uttryck. Det är som om det där realistiska närbildspelet som många minns från tv-serien har fått sig en extra kick, en injektion.

Det är en föreställning som växer, även om regissören Vibeke Bjelke och scenografen Jenny André skapat en onödigt tillkrånglad och splittrad scenbild. Vattenfyllda nedsänkningar i scenen som det traskas omkring i, och långa avstånd mellan skådisarna i dialogen, må vara påhittiga och symboliska sceniska grepp , men det gynnar inte alltid spelet. När strategin ändras, (spelet samlas) och dialogen får verka i fred, framförallt i andra akten, blir det å andra sidan desto starkare.

Det här är en allvarligare tolkning än Stefan Larssons iscensättning på Dramaten (som man kan se på Dramaten play) för sex år sedan. Den tillåter ändå Bergmans vakna humor att sippra igenom. Framförallt genom Johans aningslösa självupptagenhet och därefter ömklighet, som nästan får något karikerat över sig. Erik Borgeke sätter honom träffsäkert.

Men det är när ego-trippen övergår till obehaglig dominans, han lämnar henne, och hon svarar med förståelse (packar och brer honom en macka), som det blir riktigt drabbande.

Pjäsen är ett pingpong-spel av känslor, krav och beskyllningar. Maria Kulle har en scennärvaro som få kan mäta sig med - hon är mästare på att spela utsatt utan att låta karaktören förlora sin värdighet, men tränger igenom lika bra när det är hennes figur som är i överläge. Det är en ett imponerande samspel mellan Kulle och Borgeke.

Sällan är det väl så tydligt att relationer handlar om maktbalans som i "Scener ur ett äktenskap". Lika svag som hon är när han lämnar henne, lika svag är han när hennes ställning stärkts och hon blivit kär i någon annan. Det verkar handla om vem som sitter med bäst kort på handen just för tillfället i Bergmans äktenskaps-värld.

Jag har inte varit gift på 49 år och kan inte säga att jag omedelbart blivit lockad...

David Richter