Daniel Landgren är förskollärare på Ängaskolan
1 av 2
Daniel Landgren är förskollärare på Ängaskolan. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skor och stövlar står och väntar på återanvändning
2 av 2
Skor och stövlar står och väntar på återanvändning. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Ett skåp för återanvändning

2:06 min

Det nya Tageskåpet ställdes i veckan upp på Ängaskolan i Ystad. Här kan föräldrar på skolan på ett enkelt sätt lämna och hämta urvuxna barnkläder och skor, som på så sätt återanvänds.

– Man kan lämna in kläder man inte behöver längre från familjerna, som andra kan få nytta av, säger Daniel Landgren, förskollärare på Ängaskolan.

Tageskåpet är en idé som spridit sig från Karlstads kommun och namnet anspelar på att "ta" och "ge".

– Men för att man ska ta ett klädesplagg så ska man inte känna något tvång för att ge något i skåpet, utan behöver man så tar man ett plagg eller skor, säger Daniel Landgren.

Det är ett gediget gammalt skolskåp som nu får vara återanvändningshylla vid entrén till skolan.

– Så det är ju öppet och enkelt att lämna in och ta, säger Daniel Landgren.

Att återanvända kläder och skor har flera fördelar. Om kläderna redan använts och tvättats, minskar exempelvis risken för att plagget innehåller eventuella kemikalier.

Det var Ystads kommuns miljöstrateg Lotte Nilsson som frågade skolor och förskolor om de ville nappa på idén med Tageskåpet, men även det har även varit föräldrar som har frågat efter något liknande, berättar Daniel Landgren.

– Det är kul, ger lite ringar på vattnet, så det blir väl mer och mer hoppas vi, det har fyllts på lite här under veckan, vi har bara haft det denna veckan, säger han.

Jackor, en täckväst, lite trikåkläder, stövlar och kängor ligger på hyllorna när vi är där.

– Jag hoppas att det är någon som vågar ta om man känner att man behöver någonting, så man inte är blyg för det, säger Daniel Landgren.

– Tanken är miljötänket, att det inte bara är slit och släng utan att man kan återanvända, det är bra för både miljön och plånboken, säger Daniel Landgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista