Anna Lööv Schöning och Sait Umdi är jurister som jobbar på Malmö central. Foto: Nadia Jebril/Sveriges Radio
Anna Lööv Schöning och Sait Umdi är jurister som jobbar på Malmö central. Foto: Nadia Jebril/Sveriges Radio
Malmö

Jurister hjälper flyktingar på centralen

3:22 min

Skånska jurister finns nu på Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar som kan ha frågor om hur asylprocessen fungerar.

De började i fredags och kommer att finnas på plats varje vardagskväll mellan 18.00 och 20.00. De känns igen på sina blåa brickor märkta med Advokatsamfundets logga och det är advokater och jurister som har erfarenhet av att jobba med asylärenden som ställer upp frivilligt utan ekonomisk ersättning.

– Vi gör detta för att det finns ett behov eftersom en del har fått felaktig information om hur rättsprocessen går till, säger Anna Schöning som är en av de jurister som kommer att synas på Malmö central den närmaste tiden.

Hur många vardagskvällar det kommer att bli är osäkert, allt beror på hur behoven ser ut framöver.

– Malmö är första anhalten för många av dem som kommer till Sverige så vi tycker att det är viktigt att träffa dem här, säger Sait Umdi som också kommer att ställa upp med juridisk rådgivning under kvällarna.

– Det handlar om ganska basala frågor, ingen individuell personlig rådgivning, säger Anna Lööv Schöning.

– Till exempel så kommer vi att kunna förklara vad som händer om man registrerar sig hos Migrationsverket eller inte och vad en sådan registrering innebär, säger Sait Umdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista