Joakim Larsson och Moa Borgshammar går båda i årskurs 8 på Väståkraskolan i Anderslöv. De står och tittar på en av teknikstationerna på "Möjligheternas värld" på Malmömässan. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Joakim Larsson och Moa Borgshammar går båda i årskurs 8 på Väståkraskolan i Anderslöv. De står och tittar på en av teknikstationerna på "Möjligheternas värld" på Malmömässan. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Mässa ska locka fler till teknikyrken

"Vill att de ska få med sig ett begrepp om teknik"
7:04 min

Just nu pågår ”Möjligheternas värld” i Malmö, en mässa för skånska elever i åttan där de får möjlighet att lära sig mer om teknik. Robotprogrammering, drönare och 3D-produktion är några av sakerna som eleverna har fått bekanta sig mer med.

– Svetsstationen är det som jag är mest intresserad av. Jag fick prova på att svetsa men det har jag gjort tidigare. Jag svetsar mycket hemma. Jag vet inte varför, jag tycker det är kul bara, säger Joakim Larsson som går i åttan på Väståkraskolan i Anderslöv. Han är en av de flera hundra skolelever runt om i Skåne som den här veckan kommer att besöka Malmömässan.

Moa Borgshammar från samma skola är också här. Hon har just fått prova samma svets, något hon inte har gjort tidigare.

– Det är kul med mässan för det är lite annat än det man gör i skolan. Det är inget här som jag är sugen på att göra i framtiden men det är alltid roligt att testa, säger hon.

Eleverna har 20 minuter på varje station och sen måste de gå vidare. Förutom svetsstationen finns en station som visar hur en robot bygger små leksaksbilar på löpande band, en station där man kan göra egna mobilskal och så drönarstationen som lockar mycket folk.

Johan Ståhl är en av dem som är med och arrangerar mässan.

– Jag vill att eleverna ska få med sig ett begrepp om teknik och olika delar av teknik. Vår uppfattning är att man har rätt så vaga bilder av vad teknik är, vad man kan använda teknik till eller vilken teknik som ligger bakom en produkt. När de här ungdomarna funderar på sina framtida yrkesval så kanske de ser en teknisk bana som något som är möjligt för dem. Eller tvärt om, det finns ju en vinst i det också.

Är det många som nappar?

– Jag tror det. Det kommer att ligga lite uppföljande verksamhet för dem som har fastnat för någon av de olika stationerna. De ska kunna fördjupa sig kring svets eller drönarflygning eller grafisk produktion. Vi hoppas att ett mervärde av det här blir att söka teknisk utbildning och den tekniska branschen i nästa läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".