En handgranat som hittades på Adelgatan i Malmö förra året. Foto: Johan Nilsson/TT
En handgranat som hittades på Adelgatan i Malmö förra året. Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Bilder ska lära anställda att känna igen handgranater

"Vill värna om de anställda"
1:03 min

Efter sommarens många handgranatattacker har Malmö stad och polisen valt att skicka ut bilder till anställda i kommunen för att man bättre ska kunna känna igen exempelvis en manipulerad handgranat.

Dels är det bilder på klassiska handgranater som skickats men de bilderna som polisen främst velat uppmärksamma är bilder på en sorts handgranat som förvaras i ett grönt etui. Polisen har kommit på att dessa går att manipulera och utifrån ta bort säkerhetssprinten och handgranaten kan då placeras ut utan att den expolderar ända tills någon rör på den eller försöker skruva av locket.

Först och främst är det chefer inom de kommunala förvaltningarna som fått mailet med bilderna. Detta för att uppmärksamma anställda som rör sig ute på hur det kan se ut. Enligt uppgifter till P4 Malmöhus så ska det ha varit anställda på socialtjänsten som först fick se bilderna men de har enligt polis och kommun även visats för exempelvis skolvaktmästare och andra som rör sig ute och i offentliga lokaler.

I stadsområde Öster i Malmö har man valt att visa bilderna för stadsområdesvärdarna berättar Daniela Fernandez som är kommunikationschef för området.

– De är ute och interagerar med medborgare och är ute och går på gatorna väldigt mycket så de kan mycket väl se en granat under en bil och inte veta vad det är. Och för att då värna om våra anställda men också om medborgarna så har vi visat bilder för att visa att så här kan de se ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".