Sousou och Maher Cissoko står med sina instrument. Om en vecka spelar de på en gala för världens barn i Malmö. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Sousou och Maher Cissoko står med sina instrument. Om en vecka spelar de på en gala för världens barn i Malmö. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Världens Barn 2015

De spelar för världens barn

"Vi vill ge kärlek till alla barn"
6:07 min

Förra veckan fick de ett flott stipendium och om en vecka spelar de på en gala för världens barn på Malmö live. Sousou och Maher Cissoko är paret som vill förena världen med sin musik.

– Det känns som att det är otroligt viktigt, speciellt i dag, att göra någonting, ta ställning och att finnas där och göra vad man kan och försöka hitta de platser där man kan göra mest nytta. Och det är något vi hela tiden funderar över, var man kan göra mest skillnad så att det blir en bättre värld. Det känns också som att det finns ett växande engagemang idag och det är viktigt att vi tar till vara på det, säger Sousou Cissoko.

Hon kommer ursprungligen från Höör men har rest runt i hela världen och det var också på en av resorna som hon träffade sin make Maher Cissoko, närmare bestämt i Senegal i Afrika. Sedan tio år tillbaka är de ett par och spelar också ihop, ibland som duo, ibland med ett fullt band.

Nu har de alltså fått ett stipendium för sin musik. Det är SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, som delat ut 40 000 kronor. Pengar som ska gå till att fortsätta utveckla deras kulturcenter i Senegal som ska öka utbytet mellan Sverige och Senegal.

– Det är ett ställe där människor från hela världen kan mötas och skapa förståelse och länkar. Vi har haft den här plattformen sedan 2009 men det känns som att vi börjar nu tack vare det här stipendiet. Nu kan vi till exempel bygga en dansbana där man kan ha yoga och dans och möten där man kan sitta och diskutera och spela tillsammans, säger Sousou Cissoko

På onsdag nästa vecka spelar alltså duon på en gala för världens barn på Malmö live. Och just barn är något som paret brinner för.

– Vi skriver många låtar om barn, att vi vill ge kärlek till alla barn som finns, säger Maher Cissoko som spelar kora, ett västafrikanskt instrument som påminner om en harpa med 22 strängar.

Han kommer från en folkgrupp som heter grioter där det är tradition att sjunga och spela men också att ha en roll i samhället att skapa förutsättningar för förståelse och länka mellan olika människor. Men musiken som paret spelar är inte bara influerad från den afrikanska kulturen, även skånska influenser hörs.

– Ja, det blir ju allting man kommer från som man blandar. Jag är uppvuxen med all möjlig musik i Höör, folkmusik, pop, soul, rock och blues. Men det viktiga är att det kommer från hjärtat, säger Sousou Cissoko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".