Flera bilar i bilkö. Foto: Anders Wiklund / TT
Foto: Anders Wiklund / TT
Malmö

Tutande förstörde nattsömnen för hotellgäst

2:48 min

En turist checkade i på ett hotell i Malmö för en god natts sömn men det blev inte alls som han tänkt sig i rummet som vätte ut mot Stortorget. Mellan klockan halv två och fem på morgonen sov han inte en blund på grund av taxibilarnas intensiva tutande.

Har ni inga regler i Malmö för sådant oväsen, frågar sig mannen som aldrig tänker sova på hotell i staden igen. Men visst finns det regler. Emma Anderberg som arbetar på Caroli trafikskola i Malmö reder ut vad som egentligen gäller.

– Det finns faktiskt det. Man får inte lov att använda tutan mer än för att förebygga eller avvärja en fara. Man får inte tuta för att heja på en kompis eller för att någon ska flytta på sig, säger hon.

– Ett exempel kan vara om två cyklister kör i bredd på vägen och på så sätt hindrar trafiken och i det läget får man faktiskt lov att tuta. Men då ska man ju inte lägga sig på tutan och skrämma dem utan det ska vara en liten försiktig tut. Sen finns det ju också andra sätt att varna, till exempel genom att ge ljussignal, att man blinkar lite lätt med ljuset.

Även Emma Anderberg upplever att tutandet missbrukas, framförallt i Malmö.

– Absolut, varje dag. Det är lite otur för den här mannen att han bodde på hotell just i Malmö för det är mycket med tutande och aggressivitet här kan jag uppleva.

Vad beror det på?

– Det är stressat och många som kör bil i den här staden och det är vägarbeten och hinder hela tiden. Det blir på något sätt en sur stämning, speciellt i rusningstrafiken.

– Man måste ha tålamod och gott om tid på sig. Inte stressa i trafiken och planera sin körning så att man slipper de här situationerna. Sen ska man ha överseende med andra trafikanter och försöka hjälpa varandra istället för att bli arg, säger Emma Anderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista