Jelena Mestrovic, Malmöbo som ryckte in som livräddade efter smitningsolycka i centrala Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Jelena Mestrovic. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Hon ägnar livet åt livräddning

3:41 min

Den 11 februari i år inträffade en smitningsolycka på Amiralsgatan i Malmö, då en kvinna och ett spädbarn skadades svårt. En av dem som spelade en avgörande roll i hjälpandet var Jelena Mestrovic. Nu har det gått sju månader och hon minns fortfarande tydligt vad som hände.

När Jelena Mestrovic gästar studion får hon lyssna på ett ljudklipp från när hon besökte studion sist, dagen efter olyckan.

– Jag blir väldigt rörd. Det spelas upp i huvudet när jag hör mig själv prata, säger hon.

Dagen efter olyckan gästade hon P4 Malmöhus och pratade om sin insats.

– Det var väldigt intensivt. Det var nyheter, tidningar och radio. Jag hade inte riktigt hunnit smälta det. Hela kraschen för mig kom först några dagar efteråt, säger hon.

Hon är inte helt säker på hur det har gått för mamman och barnet som skadades i olyckan.

– Jag har inte träffat dem, men jag vet att det har gått bra för barnet. Han har inte fått några allvarliga men. Däremot vet jag inte med hans mamma, säger Jelena Mestrovic.

Nu har hon tillsammans med sin kollega Jonas Hagberg startat en lokalförening till Svenska Livräddningssällskapet som heter Livräddarna Malmö.

– Vi arbetar för att förebygga olyckor och i somras var vi ofta på Ribersborgsstranden. Där höll vi bland annat kurser för barn, säger hon.

Jelena Mestrovic är tydlig med varför hon har valt att ägna stora delar av sitt liv åt hjärt- och lungräddning.

– Jag kom till Sverige som flykting och vet hur det är att vara utsatt. Därför vill jag hjälpa människor.

Jonas Hagberg fyller i att hjärt- och lungräddning är något som borde vara viktigt för alla.

– Alla vill väl kunna hjälpa nära kära. Vare sig om man går på stan eller om man är på väg hem från dagis är det bra att vara redo om det inträffar ett hjärtstopp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista