Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Skåne

Höjd skatt ska gå till vården

4:14 min

Det rödgröna styret i Region Skåne vill ha en skattehöjning på 30 öre nästa år. Pengarna ska gå till att korta köerna i vården och är därför kopplade till en särskild tillgänglighetssatsning.

Men även om skattehöjningen inte går igenom i regionfullmäktige kommer vården att klara sig, enligt styret.

– Vi klarar vården även utan en skattehöjning i Region Skåne. Vi klarar att göra uppräkningar för ökade kostnader, säger Henrik Fritzon, regionstyrelsens socialdemokratiska ordförande.

Men för att finansiera en satsning på vården föreslår det rödgröna styret att höja skatten med 30 öre.

– Vi har alldeles för långa vårdköer i många områden i Region Skåne. Skattehöjningen ska i så fall gå öronmärkt till att öka tillgängligheten, inget annat, säger Henrik Fritzon.

Risken finns emellertid att en skattehöjning som kopplas till en särskild åtgärd inte får gehör hos andra partier.

– Vår utgångspunkt har varit att klara sjukvården och få ihop en vettig budget även utan höjningen. Detta eftersom det är oklart om vi får stöd i regionfullmäktige.

Målet med tillgänglighetssatsningen är att minska vårdköerna. Ett mål som kräver flera tillvägagångssätt, enligt Henrik Fritzon.

– Vi måste beta av vårdköerna, dels genom att använda privata företag och dels genom att erbjuda personal att jobba extra. En annan viktig del är att satsa mer på mindre- och medelstora sjukhus och på så vis avlasta universitetssjukhuset.

För att finansiera vårdsatsningen kan det bli aktuellt med andra höjningar.

– Vi har tittat på att höja kollektivtrafiktaxan eftersom vi behöver få in mer pengar för att klara sjukvården, säger Henrik Fritzon.

Kommer det att bli effektiviseringskrav på verksamheterna?

– Ja, det kommer det att bli. Men meningen är att jobba med våra strukturer för att få ut mer vård per inlagd skattekrona. Ibland blandar man ihop effektiviseringar med nedskärningar och det är felaktigt.

Huruvida det rödgröna styret kommer att taktikrösta på Sverigedemokraternas budgetförslag för att få igenom sin egen budget är oklart, men inte helt otänkbart.

– Det kan vi kanske göra. Men det är för tidigt att väcka den tanken. Vi får se hur diskussionerna landar framöver, säger Henrik Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista