Buss Skånetrafiken Busschaufför Foto: Sveriges Radio/Malin Rimfors
Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio.

Facebook-upprop mot dyra pendlingskort

"Har inte fått något tydligt svar när detta kan lösas"
1:05 min

Dyrt och orättvist. Det menar drygt 300 personer som i ett upprop på Facebook protesterar mot höga priser för skolelever att pendla.

Sirly Palenmark har två barn som går i skolan i en annan kommun. Med Jojo Skola innebär det drygt 14 000 kronor för ett läsår. Stefan Svalö, (S), kollektivtrafiknämndens ordförande tror att priset kan sänkas till nästa termin.

Ett pendlingskort för skolelever, ett så kallat Jojo Skola, kan kosta 3580 kronor per termin. Kortet får inte användas hela dygnet, inte på helger och inte på vinter- och sommarlov. Kortet är dessutom personligt. Ett vanligt pendlingskort som gäller över hela länet ligger i samma prisklass, sett till en termin.

Den här prissättningen har fått många att reagera. Över 300 personer har undertecknat en protestlista via Facebook.

Sirly Palenmark i Malmö har två barn som går på Kunskapsskolan i Lund. Hon säger att Skånetrafiken redan erkänt, i samband med medierapportering, att det finns ett "hål i prismodellen".

– Vi förväntade oss att frågan skulle lösas inom rimlig tid.

Hon och andra har gjort påstötningar i kontakt med politiker och tjänstemän inom Region Skåne.

– Men vi har inte fått något tydligt svar när detta kan lösas, säger Sirly Palenmark.

Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, säger att Jojo Skola främst är framtagen för kommuner och elever som färdas inom sin hemkommun. Man har helt enkelt inte haft elever som pendlar till följd av det fria skolvalet i åtanke. Men en förändring kan vara på väg, säger han till SR Malmö.

– Det pågår en utredning som Skånetrafiken har fått i uppdrag att genomföra.

Tanken är att utredningen kring priserna ska färdigställas, så att regionfullmäktige kan fatta ett beslut under innevarande år.

– Nya priser ska kunna börja gälla från vårterminen 2016. Det är vår ambition, säger Stefan Svalö (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".