Kaffebryggare. Pontus Lundahl / TT
Pontus Lundahl / TT
Kalle och tankefabriken

Kalle och jakten på det försvunna filtret

5:02 min

Förvaring av kaffefilter skiljer sig mellan hemmen och kan få följder som uteblivet kaffe bland gäster. Efter att själv ha drabbats vill Kalle nu att staten agerar.

Jag har varit i Göteborg i helgen, på ett stort spektakel som hålls där varje år. Medan vädret åtminstone i Göteborg var strålande så var vi några tusen som valde att hellre gå runt i en hangar och titta på böcker.

Istället för att gå runt i skogen och titta på bokmossan tog jag på mig bokmössan och svettades med bokmassan.

Och jag har inte så himla mycket att säga om bokmässan som inte jag och alla andra som var där redan har sagt. Jag såg Göran Greider, sen såg jag Göran Greider en gång till, sen såg jag Jan Guillou, sen såg jag Jan Guillou och Göran Greider.

Det är det bokmässan ganska mycket handlar om: man går runt och så får man plötsligt syn på nån som man får för sig att man känner tills man kommer på att ”just det, hon brukar vara i min teve. Jag kan se henne men hon kan inte se mej. Så var det ja!”

Istället ska jag prata om ett bekymmer som jag haft förut och som jag blev plågsamt varse om när jag var däruppe. Jag hade turen att kunna låna en tom lägenhet av en kompis och hon sa uttryckligen till mig att jag gärna fick ta av hennes kaffe.

Men när jag skulle göra det i lördags – och tro mig, jag behövde kaffe när jag steg upp – så hittade jag inga filter.

Och det slog det mig: det gör man aldrig när man är hemma hos nån annan.

Det finns ingenting som är så dåligt standardiserat som kaffefilter. Vi lever i ett land där en stor andel lever i lägenheter som är exakt likadant designade: det är exakt lika långt mellan spis och vask i några miljoner svenska lägenheter, det fanns det olika institut som räknade ut en gång. Vi har köksskåp där vi har glas och porslin, vi har kylskåp och frysboxar där vi förvarar maten. Det mesta ligger på exakt samma ställen vart man än kommer. De flesta av oss skulle kunna låna en lägenhet av en okänd och ändå hitta en kaffekopp eller en gaffel med förbundna ögon.

Men det är med kaffefiltren vi hävdar vår självständighet, vår individualitet. Ingen har kaffefiltren på samma ställe som nån annan. Man är hemma hos nån annan och hittar inget filter och får ringa dem och de säger: ”Jo, kaffefiltren, de har vi i städskrubben!” eller ”De har vi i en liten söt box som det står ’socker’ på” eller ”De har vi inlåsta i ett bankfack” eller ”De har vi bakom kryddhyllan i ett litet lönnrum” eller ”Just det, kaffefiltren, då måste du hämta köksstegen så du når upp till den översta hyllan – där ligger nämligen nyckeln du behöver för att ta dig ner i källaren där vi förvarar våra kaffefilter i en vakuumförsluten plastpåse bakom det tredje elementet till höger”.

Jag vet inte varför det är så här, men det är alltid så. Är du nån gång i nån annans hem och ska koka kaffe så konfronteras du med en ny sorts förvaringsmöjlighet åt kaffefilter. Garanterat.

Vad ska man göra åt detta då? Jag tycker det bör standardiseras. Jag tycker staten borde ombesörja så att alla ska ha en likadan genomskinlig box, för säkerhets skull märkt ”KAFFEFILTER” med neonskrift, och sen ska det införas en lag som förbjuder folk att ha sina kaffefilter längre än två centimeter från kaffebryggaren, alltså den enda apparat som man nånsin behöver ha kaffefilter i.

Det fanns en tid när staten kom hem till oss och räknade ut hur vi bäst skulle leva. De mätte och tog tid och införde standardiserade höjder för diskbänkar och porslinsskåp. Men de glömde kaffefilterbehållarna. Sen dess har tiden gått och samhället har blivit alltmer individualiserat och vi vågar alltmer gå utanför statens riktmärken. Men vi har gått för långt.

Den här individualiseringen innebär att vi inte får kaffe när vi är hemma hos varandra. Vi kan inte ha det så. Jag vill aldrig mer vakna upp i en främmande lägenhet och hitta kaffekokare och kaffepulver och kaffemått – men inte hitta nåt kaffefilter. Ja, jag vet att man kan använda hushållspapper, men det enda som folk är mer oense om var man ska ha än kaffefilter är just hushållspapper! Vissa tycker att man ska ha det jämte spisen, vissa på bordet, vissa tycker det så skräpigt ut att det ska ställas undan i skafferiet när det inte används.

Så kära stat! Ta hand om oss! Låt oss bli en nation av exakt likadana kaffefilterbehållare installerade på exakt samma plats! Vi kommer att knorra när ni gör det, nån kommer att sakna sin söta lilla filterask med små söta rosor på, men i slutändan kommer vi alla att vara lika tacksamma när vi stapplar upp i svinottan hemma hos varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista