Björn Johnson, narkotikaforskare vid Malmö högskola. Foto: Lars Ekman/Sverigs Radio
Björn Johnson, narkotikaforskare vid Malmö högskola. Foto: Lars Ekman/Sverigs Radio
Malmö

Forskare: "Narkotikadöden kan bromsas"

0:39 min

Narkotikaforskaren Björn Johnsson säger att det är blandmissbruket som ligger bakom många av dödsfallen bland narkomaner. En annan orsak till fler dödsfall är ett ökat missbruk. Och samhällets insatser brister ofta efter att missbrukaren varit på behandling.

– Vi behöver satsa på skadelindrande insatser. En del är på gång, vi har byggt ut underhållsbehandlingen, vi har infört sprutbyten på flera håll i landet. Och vi delar ut Naloxon, ett motgift som kan häva överdoser på kompisar. Man kan också ge detta till poliser som ofta är först på plats, säger Björn Johnsson.

I Skåne var det 111 personer som dog på grund av drogrelaterade orsaker förra året, året före var det 78. I hela landet var ökningen 30 procent mellan åren.

Sprutbytesprogram är kontroversiellt i Sverige och injektionsrum som finns i andra länder, där man kan ta sina droger med medicinska personal närvarande satsas det inte på.

– Och socialtjänsten behöver satsa mer på eftervård efter behandlingsinsatser, säger Björn Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista