Sjukgymnasten Marie Hansson lär äldre kroppskännedom. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Sjukgymnasten Marie Hansson lär äldre kroppskännedom. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Eslöv

"Dratta Ente Omkull"

”Kroppskännedom är viktigt”
2:54 min

Tiotusentals svenskar i åldern 65 eller äldre faller och skadar sig så illa varje år att de måste läggas in på sjukhus. Därför drar satsningen "Dratta Ente Omkull" igång för andra året i rad idag i flera kommuner i Skåne.

Kunskap och motion är viktigt för att hålla uppe fysiken. Enkla övningar kan ge styrka, balans och kroppskännedom. Avslappningsövningar kombineras med axeluppdragningar, och det är viktigt att stå rätt.

– Det är viktigt att ha kännedom om sin kropp, hur man belastar den och använder den på bästa sätt, och undviker skador och fall, Marie Hansson, sjukgymnast.

Att stå rätt är viktigt.

– Det är fötterna som avläser informationen som förs upp till hjärnan, står jag på asfalt eller grus, vilka strategier behövs för en bra balans. Man ska ha så liten belastning av musklerna som möjligt, och det kan vara svårt när många jobbar så mycket framför datorn, med mycket statisk belastning, säger Marie Hansson.

– Det här är väldigt roligt, säger Eva som varit med under övningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".