Stefan Berg. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Stefan Berg. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Han vände på kameran

5:54 min

Stefan Berg har under flera år gjort filmer om andra. Ikväll är det premiär för dokumentärfilmen "Who the f**k is Stefan Berg".

Stefan Berg är dokumentärfilmare, regissör, filmproducent och manusförfattare med många produktioner bakom sig men gör nu en film om sig själv. Han har gjort ett 20-tal dokumentärer, och gått nära andra människor.

– Det började som en nödvändighet att vända kameran mot mig själv, efter att ha skildrat andras människoöden. Jag har ställt frågor och hängt ut andra, nu måste jag utsätta mig själv, säger Stefan Berg.

Filmen om hans historia började som en självbiografisk roman, så filmen är uppbyggd ur en text, som bildsatts med stillbildsmaterial och privata smalfilmer. Det börjar med en skildring av den tioårige Stefan Berg, sommaren 1967. Det är popmusik och framtidstro.                   

– Så brakar allt samman med föräldrarnas kraschade äktenskap. Och i kölvattnet får han lära sig om skuld, svek, sex och svartsjuka. Det handlar om hur en sådan händelse formar en, på vägen att bli en man, säger Stefan Berg.

Sedan får vi möta Stefan Bergs mamma, som ställde upp trots sin kameraskräck. Mamman avled under filmarbetet.

– Vår relation blev dramatiskt förbättrad av samarbetet, jag såg henne med nya glasögon. Det tog inte bort skulden från hennes axlar, men något åt det hållet, säger Stefan Berg.

Filmen var tänkt som en enskild film, men under arbetet fick han diagnosen Parkinson, och han har nu bestämt sig för att det ska skildras som del två i en trilogi. Den tredje delen kan komma att handla om mamman och hennes tvillingsyster, om två enäggstvillingar som slits itu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista