Värner Rydénskolan i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Värner Rydénskolan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Nyanlända elever fördelas på alla skolor

3:03 min

Kraven ökar på samtliga kommunala skolor i Malmö att ta ett större ansvar för nyanlända elever. Grundskoleförvaltningen kräver att ett visst antal platser ska ställas till förfogande, så att nyanlända elever själva ska kunna bestämma vilken skola de vill gå i.

Gratis busskort och krav på alla kommunala skolor att ställa ett bestämt antal bänkplatser till förfogande. Så vill grundskoleförvaltningen fördela det rekordstora antalet nyanlända elever över Malmö och samtidigt minska risken för ökad segregation.

Det säger Henric Kahlmeter, utbildningschef på grundskoleförvaltningen.

– Varje utbildningschef, tillsammans med sina rektorer, får ett statistiskt uträknat tal som säger att de i detta skolområde ska prestera X antal platser. Sedan får de se vilka skolor som har möjligheter att ta fram platser.

Grundskoleförvaltningen räknar ut hur många platser som ska tas fram utifrån den belastning som redan finns i området och hur många lediga skolplatser som redan finns. Eleverna ska rustas med pendlingskort för att göra det möjligt att förflytta sig över staden.

Värner Rydén-skolan i Rosengård, eller stadsområde Öster, var förra året den enskilda skola som tog emot flest nyanlända elever. Sedan skolan tidigare i år fick stänga en kort period på grund av arbetsmiljöproblem, beslutade man om ett tillfälligt stopp av nyanlända elever.

Rektor Lise-lott Nilsson välkomnar beslutet om en rättvisare fördelning.

– Jag tycker intentionerna med förslaget är väldigt bra, eftersom jag tror att fler skolor behöver dela på ansvaret. Det skapar bättre förutsättningar för barnen att lyckas i skolan, säger hon.

Beslutet om att fördela elever enligt nya principer har fattats av grundskoleförvaltningens ledning och kommer att implementeras omedelbart. Men beslutet får inte full effekt förrän nästa vår, tror utbildningschef Henric Kahlmeter.

Malmö har i år tagit emot närmare 800 barn i grundskoleålder, vilket är ett hundratal fler än under hela förra året. Fördelningsbeslutet rör främst högstadieeleverna, som utgör en tredjedel av grundskolebarnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista