Foto: Ana Devdariani/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Ana Devdariani/Sveriges Radio
Foto: Ana Devdariani/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Ana Devdariani/Sveriges Radio
Skåne

Asylsökande får nu möjlighet att lära sig svenska

1:21 min

De kan lära sig svenska medan de väntar på Migrationsverkets beslut. Folkuniversitet har börjat undervisning i svenska på flera asylboenden i Skåne.

Gayane Galestian har flytt från Armenien och hon deltar i en studiecirkel i svenska på asylboendet i Snårestad.

– Det är första gången jag får lära mig svenska. Jag har varit här i sex år och nu kan jag lära mig språket.

Gayane väntar fortfarande på Migrationsverkets beslut. Under väntetiden så har hon inte haft tillgång till kurser i svenska. Folkuniversitet startade undervisningen just för att asylsökande snabbare skall kunna få lära sig svenska. Peter Skrute är svensklärare på asylboendet i Snårestad utanför Ystad.

– Jag är anställd av Folkuniversitetet på flyktingboendet i Snårestad. Nu har vi 30 elever. Tio av dem har en annan lärare som hjälper dem. Vi har en avancerad grupp som kan en del svenska och en nybörjargrupp. Några av dem kan inte ens alfabetet än.

Utbildningsledare Marcus Lindelöf säger att antalet kurser kommer att öka om intresset finns bland de asylsökande. Folkuniversitet kommer också att starta undervisning i svenska för ensamkommande flyktingbarn på boendet i Malmö. Målet med undervisningen är att de nyanlända snabbt ska få grundläggande kunskaper på svenska.

– Det behövs mycket bättre integration, men nu är det som sagt på gång, säger Peter Skrute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista