Så här ser varningskyltarna ut när man kliver in i en beteshage i Stenshuvuds Nationalpark. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Så här ser varningsskyltarna ut när man kliver in i en beteshage i Stenshuvuds Nationalpark. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Efter olyckan - varnar för hund i kohagen

1:20 min

En kvinna skadades allvarligt efter att hon stångats av en ko i Stenshuvuds nationalpark i torsdags. Nu avråder Nationalparkschefen från att ta med hund in i beteshagen.

Stenshuvuds nationalpark har hundratals besökare varje vecka och många av dem som vill uppleva naturen söder om Kivik passerar genom beteshagarna.

En kvinna hade maximal otur då hon, i sällskap med sin kopplade hund, råkade gå nära en gömd kalv och därefter skadades allvarligt när hon attackerades av kossan.

Thomas Aveheim som var en av nationalparkens besökare på lördagen kände ingen oro trots olyckan.

- Nej, inte alls. Jag skulle våga ta med hund också, det är ju bara att hålla den kopplad.

Men trots att rekommendationen på flera skyltar runt området inte är något förbud, utan just att hålla hunden kopplad, så avråder Nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg från hundar i hagen.

- Jag skulle rekommendera att inte ta med hund till betesdjur. Jag hade inte gjort det själv, men det är inte förbjudet. I de flesta fall går det bra om man håller en rejäl lov runt flocken.

Det är den första olyckan som han upplevt under sina tio år i parken, så någon stor risk för koattacker går inte att tala om. Att det just är en Nationalpark tror Fredrik Ståhlberg dock ökar risken något.

- Vi kanske drar till oss mer naturovana människor som inte har stött på betesdjur förr. Kanske är också respekten för djuren lite avtrubbad hos oss människor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista