Henning Mankell. Foto: Adam Ihse/TT-bild
Henning Mankell. Foto: Adam Ihse/TT-bild

Henning Mankell är död

Henning Mankell avled stilla natten till måndagen i Göteborg i sviterna av sin sjukdom. Han blev 67 år gammal och led av cancer. 

Henning Mankell skrev ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk.

Henning Mankell bodde växelvis i Sverige och Afrika, i Maputo, Moçambique och var känd för sitt engagemang för tredje världen och flera av hans böcker utspelades också helt eller delvis i Afrika. Ämnena kretsade kring kolonialism och mänskliga rättigheter. Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

I maj 2010 ingick Mankell som medföljande bland passagerarna på aktivistfartyget Ship to Gaza.

Henning Mankell fick sitt stora genombrott med sin serie om Ystadspolisen Kurt Wallander. Den Sveg-bördige författarens senaste roman "Svenska gummistövlar" kom i våras. Förra hösten kom den självbiografiska boken "Kvicksand" som handlade om hans cancerdiagnos, och om hans väg till författarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista