Jan Eriksson, förvaltningschef på Skånes universitetssjukvård.
Jan Eriksson. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Lund

Förlikning ska ge barnhjärtklinik arbetsro

2:10 min

Ledningen för Skånes universitetssjukhus hoppas att förlikningen med den avskedade barnhjärtkirurgen Sune Johansson ska skapa arbetsro på barnhjärtkliniken i Lund.

Som vi berättade på måndagen får kirurgen nästan 2,5 miljoner kronor i avgångsvederlag.

- En rättsprocess skulle kunna komma att pågå ganska länge. I dagarna har det gått nästan precis ett år sedan den här frågan exponerades för första gången. Vi tycker att verksamheten behöver få arbetsro och fokusera framåt.

– Den har fortsatt att utvecklas väldigt bra under det här året och behöver få möjlighet att fortsätta fokusera bara fullt framåt, säger Jan Eriksson, förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård.

 Men betyder det här att ni erkänner att det var fel att avskeda barnhjärtkirurgen?

- Nej, vi har inte ändrat inställning i själva sakfrågan.

Det var alltså för snart ett år sedan som den erfarne barnhjärtkirurgen Sune Johansson avskedades under uppmärksammade former. Kirurgen hade enligt sjukhuset i hemlighet deltagit i planeringen av en privat barnhjärtklinik i Lund, och risken var stor att kliniken skulle ha lockat till sig personal med spetskompetens från sjukhuset, hävdade sjukhusledningen. Men barnhjärtkirurgen ansåg inte att han gjort något fel och stämde regionen med krav på ekonomiskt och allmänt skadestånd.

Tanken var att det skulle hållas huvudförhandling i Lunds tingsrätt om ett par veckor, men parterna nådde med hjälp av tingsrätten förlikning. Avgångsvederlaget till Sune Johansson på nästan 2,5 miljoner kronor motsvarar ungefär 17 månadslöner inklusive jourersättning. På frågan om den här uppgörelsen är att hushålla med skattepengar, svarar Jan Eriksson så här:

- Den allra bästa hushållningen hade varit att den här frågan aldrig uppstått.

Barnhjärtkirurgen Sune Johansson vill inte vara med i en bandad intervju, men säger att han allra helst hade velat ha sitt jobb tillbaka. Även han står fast vid sin ståndpunkt och hävdar att han inte gjort något fel. Han säger att han gick med på en förlikning för att slippa en plågsam process och risken att förlora i rätten.

Från sjukhusets sida var det aldrig något alternativ att ge barnhjärtkirurgen jobbet tillbaka.

- Nej, det var aldrig något alternativ, säger Jan Eriksson.

Varför inte?

- Därför att det han har gjort var så grovt illojalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista