Julia Blomberg. Foto: Lars Ekman/Sverigs Radio
Julia Blomberg, innehållsansvarig för Musikhjälpen. Foto: Lars Ekman/Sverigs Radio
Malmö

Musikhjälpen ska motverka klimatkatastrofer

2:51 min

Den 13 till 19 december är det dags igen för Musikhjälpen, denna gång finns glasburen i Linköping. Programledarna presenteras i mitten av november. Men idag presenterades årets tema som riktar sig mot klimatrelaterade katastrofer.

– Miljontals människor är ju på flykt undan krig och väpnade konflikter, men jag tror inte att så många vet att över 100 miljoner människor de senaste fem åren har varit tvungna att lämna sina hem på grund av klimatet och klimatrelaterade katastrofer, säger Julia Blomberg som är P3-ansvarig i Malmö och innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Det kan handla om översvämningar, kraftiga skyfall eller extrem torka som gör att man inte kan bruka jorden, utan tvingas flytta till en storstad.

– Vi vill jobba för katastrofförebyggande insatser för att hjälpa dem som drabbats eller riskerar att drabbas. Man kan bygga cyklonskydd och dammar, gräva kanaler, säger Julia Blomberg.

– En låtönskning för 50 kronor i Musikhjälpen kan bygga grunden till en toalett. Som kan stå emot en översvämning. Och planterar man träd så sugs vatten upp och jorden fuktig och bördig så att man kan bo kvar, säger Julia Blomberg.          

Musikhjälpen skiljer sig från andra insamlingar genom att den fokuserar på att höja kunskapen     hos en ung publik. De satsar mer på att öka engagemanget än att samla in så mycket pengar som möjligt.

– Idag släpper vi också ett utbildningsmaterial för gymnasieskolor och högstadieskolor kan använda. Sedan kan man starta sin insamling i december när vi dra igång, säger Julia Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista