Anna Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Anna Lena Hogerud Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Sjukvård

Regionen utreder oskuldskontroller

3:36 min

Efter uppgifterna i TV4:s Kalla Fakta i går om att läkare på svenska vårdcentraler, bland annat i Malmö, utför så kallade "oskuldskontroller" på unga tjejer, vill regionen nu granska verksamheten.

– Jag ser väldigt allvarligt på de här uppgifterna. Vi utgår ju från att sånt här inte ska förekomma i vår verksamhet, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Avslöjades med dold kamera

I programmet visas bland annat, hur en ung kvinna som är utrustad med dold kamera, mottas på en vårdcentral i Malmö. Upplägget går ut på att kvinnan, som är en skådespelare, ska gifta in sig i en familj som kräver att hon är oskuld. Med sig har hon en person som spelar anhörig. Trots att den unga kvinnan tydligt visar att hon är emot ingreppet så går läkaren med på att undersöka henne.

Går inte att kontrollera oskuld

Porgrammet har väckt många starka reaktioner, inte minst från modern forskning och RFSU eftersom det inte finns någon så kallad "mödomshinna" att kontrollera och att det därför är omöjligt att se om någon är oskuld genom att undersöka kroppen.

Att läkare vid skånska vårdcentraler utför oskuldskontroller var inget som Anna-Lena Hogerud kände till.

– Det är väl kanske inte något man uppger att man gör, säger Anna-Lena Hogerud.

Regionen granskar vårdcentraler

Regionen kommer nu att granska både den vårdcentral som utfört kontrollerna men också andra verksamheter.

– Vi kommer givetvis att följa upp det här och kontrollera just den här vårdcentralen och om det förekommer på fler ställen, säger Anna-Lena Hogerud.

Det finns inga riktlinjer som talar om att läkare inte får lov att göra oskuldskontroller.

– Det beror på att det här inte är någon verksamhet som vi ska utföra men vi kanske måste bli tydligare, säger Anna-Lena Hogerud.

När det gäller den läkare som utförde oskuldskontrollen så kan det bli aktuellt med flera olika utredningar, både polisiärt och av den medicinska biten.

Kan den här personen jobba kvar?
– Det är ett samtal som man får ha i verksamhet med den här personen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista