Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Personerna på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Seved/Malmö

Kriminella hindrar renovering

2:54 min

Efter att kommunen och Hyresgästföreningen hotat ägarna med viten och tvångsförvaltning har flera fastigheter på Seved renoverats. Men på en av adresserna har inget hänt. Orsaken är att drogförsäljarna satt stopp.

Under de senaste åren har det utförts mer eller mindre omfattande renoveringar i flera fastigheter på Rasmusgatan i området Seved.

En av fastighetsägarna har trots hot om vite och tvångsförvaltning inte genomfört vare sig förbättringar eller renoveringar. Men det beror inte på att viljan saknas. Enligt både kommunen och Hyresgästföreningen beror det på att drogförsäljare härjar på adressen.

- Miljöförvaltningen gjorde 2013 en genomgång av fastigheterna i området, man hittade problem även i mitt hus. Men de hantverkare som varit här har fått bilarna sönderslagna och verktyg stulna, berättar Fredrik Malmberg, VD för Malmberg Fastighet AB, som äger en av fastigheterna på Rasmusgatan.

Att Fredrik Malmbergs fastighet är extra ansatt av drogförsäljarna kan bero på läget. Den ligger i en T-korsning där man enkelt har koll på vad som händer längs hela Rasmusgatan och Köpmansgatan. Trots att de inte bor i fastigheten rör sig gänget på gården, i källaren och i trappen.

- Man har annekterat området, man har sagt att det här är vårt område, vi ska fortsätta bedriva droghandel här. Ovanpå det läggs det en stor införsel av vapen som kommer till Malmö och till stor del hamnar i området, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare på Malmö stad

Nu har aktörerna i området bestämt sig för att bli kvitt drogförsäljningen och fastighetsägaren Fredrik Malmberg vill gärna uppfylla både kommunens och Hyresgästföreningens krav om förbättrare lägenheter och skapa en allmänt tryggare miljö. Ett första steg blir att fysiskt tvinga ut gänget på gatan, genom installation av nya lås och portar.

- Nu gör vi ett nytt försök att börja renovera, så får vi se om vi lyckas, säger han.

Hur ska ni göra då för att det inte ska bli samma sak igen?

- Det blir att man får vara där tidigt på morgonen. Man kanske bara kan jobba fram till elva på förmiddagen och vara flera hantverkare så att ingen är där ensam. Det tar ju längre tid och kommer kosta mer pengar.

Både polisen, kommunen och fastighetsägare satsar nu i området för att som man säger "göra gatan så normal som möjligt" och alla är eniga om att de tillsammans kommer lyckas.

- Vi kommer att lyckas, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta. De goda krafterna ska vinna och det får ta den tid det tar, säger Fredrik Malmberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista