Deklarera på nätet via dator eller smartphone Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Razzia mot Sularpsfarmen

2:07 min

I dagarna genomförde Skatteverket en oanmäld razzia på den uppmärksammade Sularpsfarmen utanför Lund med anledning av misstankar om omfattande skattefusk. Detta är bara en i raden av de problem som kantat gården den senaste tiden.

Länsstyrelsen i Skåne förbjöd nyligen gården att visa upp sina djur för besökare.

– Bristerna gällde framför allt att man visade upp djur utan tillstånd och sen hade man också lite småbrister där kaniner inte hade tillgång till grovfoder och något utrymme som var lite för litet, säger Henriette Bonde, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.

Hyllad satsning

Sularpsfarmen i Södra Sandby utanför Lund har varit mycket uppmärksammad sedan man öppnade verksamheten under 2014. Det har i huvudsak rört sig om uppmärksamhet där man lyft fram och hyllat familjeföretagets satsning på att rusta upp den gamla gården och erbjuda allt från ponnyridning till billiga grönsaker och kalasevenemang.

Redovisar inte omsättningen

Skatteverkets bild av verksamheten har inte varit fullt lika positiv. Den 18 september beslutade myndigheten om revision på gården, detta efter att man bland annat konstaterat att företaget inte redovisat någon omsättning under 2014 och 2015. Trots påpekande har den ansvarige ägaren inte lämnat in någon deklaration och inte heller redovisat några löner.

Skatteverket har också gjort anonyma kontrollköp i gårdsbutiken där man konstaterade att verksamheten var i full gång. Myndigheten har även tagit del av uppgifter från tidningar, radio och Facebook till stöd för att verksamhet bedrivs på gården. Man har även kontrollerat ägarens bankkonto där man kunnat se att han fått in hyresinbetalningar på minst 235 000 kronor under 2014.

F-skatt återkallad

I Skatteverkets handlingar framgår det också att den ansvarige ägaren tidigare fått sin F-skatt återkallad på grund av bristande redovisning.
P4 Malmöhus har sökt Sularpsfarmens ägare för en kommentar utan att lyckas. Inte heller Skatteverket vill kommentera ärendet då det rör sig om en pågående utredning.

För länsstyrelsens del påverkar inte uppgifterna om skatteverkets tillslag förtroendet för gårdens ägare. Man litar på för att gården åtgärdat de djurhållningsbrister som länsstyrelsen påpekat.

– Jag har inte haft anledning att inte lita på dem hittills, men kommer det indikationer på att man inte uppfyller det man sagt kommer vi absolut att åka ut och göra en kontroll, säger Henriette Bonde.

I dagarna stoppades också Sularpsfarmens satsning på bostäder till ensamkommande barn då bygglov saknats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista